FIBA u ratu sa svima 1

Svetska košarkaška federacija ugled stican decenijama unazad krunila je poslednjih godina rešena da u sopstveno živo blato uvuče sve značajnije košarkaške protagoniste na Starom kontinentu. Poraz koji je doživela 2000, tačnije 2001. godine priznavši da nije dovoljno sposobna da vodi evropska klupska takmičenja na valjani (profitabilan) način prodavši prava „Euroleague Basketball“ organizaciji odlučila je da pretvori u veliku pobedu u roku od dve sezone; zaključno sa 2017/18. Sve do prošlog petka FIBA je posmatrala sa strane prestrojavanje svih značajnijih klubova Starog kontinenta na stranu EKA (preduzeće koje vodi Evroligu i Evrokup) a zatim je rešila da ultimatumom preusmeri evropsku klupsku košarku na svoju vodenicu u vidu Lige šampiona.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Nemavši snage niti dovoljne pravne argumentacije FIBA je odlučila da naredne sezone ne dira u „osinjak“ od 11 najbogatijih i najuticajnijih evropskih klubova, odnosno u format Evrolige od 16 klubova, ubeđena da je napad na EKA najbolje izvesti preko Evrokupa. Logično; u suprotnom bi njena Liga šampiona, zamišljena da startuje od jeseni, bila potpuno obesmišljena. Krovna kuća svetske košarke ima u planu da od sezone 2017/18 započne frontalni napad na Evroligu kada važeći trogodišnji ugovori pomenutih 11 klubova budu istekli, tako što neće priznati novopotpisane i znatno unosnije na 10 godina.

Do tog momenta, gledano iz perspektive FIBA, trebalo bi da dobije „rat“ sa klubovima koji žele da nastupaju u Evrokupu i to preko nacionalnih saveza zemalja iz kojih dolaze. Pretnja u vidu suspenzije 14 reprezentacija sa Evropskog prvenstva 2017. i pokrenuta inicijativa da se Italiji i Srbiji oduzme organizacija kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u DŽiju naterala je većinu pomenutih krovnih organizacija (Španija, Italija, DŽusija, Grčka…) da do juče pismeno pošalju odluke na adresu svojih klubova da pod hitno raskinu ugovore sa EKA kako reprezentacije ne bi bile izbačene sa kontinentalnog šampionata i Olimpijskih igara u DŽiju.

Slično je postupio i Košarkaški savez Srbije, zabranivši Partizanu da se naredne sezone takmiči u Evrokupu, iako crno-beli još uvek ništa zvanično nisu potpisali sa EKA. Za sada se još uvek nijedan klub nije javno oglasio tim povodom, a i zašto bi kada nacionalna prvenstva Španije, Italije, Turske… nisu pod ingerencijama tamošnjih nacionalnih saveza, već su kao profesionalne lige članice ULEB i njihovi nacionalni savezi nemaju nikakve jurisdikcije nad takmičenjem.

Na silu klubovi mogu odgovoriti silom u smislu da okrenu leđa svojim savezima i odluče se da po svaku cenu igraju u takmičenjima pod pokroviteljstvom EKA koja su u ovom trenutku daleko finansijski isplativija i u kvalitativnom smislu neuporedivo bolja od Lige šampiona, koja trenutno nema nijedan klub na spisku učesnika. Ucene saveza u smislu zabrane registrovanja igrača ili nepozivanja u reprezentativne selekcije podjednako bi bile štetne za sve; hipotetički, kako bi izgledale nacionalne selekcije Srbije u mlađim kategorijama bez igrača Zvezde, Partizana, Mega Leksa….

Bez takmičenja sa najboljim klubovima srpski timovi bi bili na rubu egzistencije; od KSS nemaju nikakvu novčanu pomoć, FIBA „Liga šampiona“ ne predviđa za narednu sezonu sredstva od kojih bi mogao da se pokrije deo budžeta, za razliku od Evrolige, od koje bi Zvezda naredne sezone trebalo da dobije par miliona evra, a Partizan od Evrokupa solidna sredstva i neuporedivo veći marketinški prostor kao i novac od prodaje TV prava, ulaznica… Savezi žive od klubova i u obavezi su da štite interese istih, a ne da ih sputavaju u nameri da igraju kvalitetnija i profitabilnija takmičenja, bez obzira na nepravdu i nelogičnosti koje postoje i u Evroligi i Evrokupu.

Obradović: Možda ćemo imati drugi Evrobasket

– Biće to lep turnir bez ovih 14 reprezentacija. Biće divno bez Španije, Srbije, Grčke, Hrvatske, DŽusije… FIBA pompezno priča o borbi za dobrobit košarke, ali klubovi imaju pravo da izaberu (koja takmičenja će da igraju). Svako ima to pravo, ali oni sada pričaju o sankcijama… Baš bih voleo da vidim Evropsko prvenstvo bez svih ovih zemalja. A, možda će njih 14 da organizuju drugi Eurobasket – razočaran je i Željko Obradović poslednjim postupcima FIBA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari