Kari: Mogućnost eliminacije najveći motiv 1foto:wikipedia

Golden Stejt je povukao nogu sa litice na kojoj se našao posle dva vezana poraza u finalu Zapada. Peti meč bio je prvi za zvaničnog šampiona iz kategorije presudnih po pitanju plasmana u veliko finale. Pred domaćim navijačima u Orakl areni, koji su napravili ambijent nalik fudbalskim utakmicama, Voriorsi su savladali Oklahomu (120:111) smanjivši zaostatak u seriji na 3-2. Subotnji duel u Oklahoma sitiju biće pitanje istine za obe ekipe; ukoliko preokrene i na kraju trijumfuje u seriji Golden Stejt će postati tek peti tim koji je to uspeo u istoriji NBA lige.

Posle dve partije u kojima je tako loše odigrao da se čak polemisalo o tome da li je i dalje povređen i da igra sa 70 odsto mogućnosti Stef Kari je u petom duelu potvrdio epitet MVP regularnog dela sezone. Ključna je bila poslednja deonica u kojoj je plej Voriorsa odigra simultanku za nedostižnih plus 13; duel je završio sa 31 poenom, sedam skokova i šest asistencija, a veliku pomoć imao je od Klaja Tompsona (27p). „Iks faktor“ u pobedničkom timu bio je Endrju Bogut koji je ostvario dabl-dabl učinak od 15 poena i 14 skokova. Defanzivno, najbolji pojedinac u Voriorsima bio je Drejmond Grin (11p, 13sk), koji je potpuno zatvorio reket, otežavši u velikoj meri prodor igru Vestbruka i Duranta.

Ne idemo kući, ne idemo kući. Uradili smo upravo ono što je trebalo da uradimo. Trebalo je da pobedimo kod kuće, znali smo da ispadamo ako ne pobedimo. Veća motivacija nam nije bila potrebna. Znamo i šta treba da uradimo da bismo prošli dalje – euforičan je bio Kari.

U poraženom timu, koji će u šestom meču pred svojim navijačima imati drugu šansu za prolaz u veliko finale, najistaknutiji bio je Kevin Durant sa ličnim rekordom finalne serije Zapada sa postignutih 40 poena. Vestbruk je upisao 31 poen, ali uz vrlo loš procenat šuta za dva poena (11/28).

Skor u finalu

Istok

Klivlend – Toronto 3-2

Zapad

Golden Stejt – Oklahoma 2-3

Prva petorka NBA lige

U jeku finala Istoka i Zapada NBA liga objavila je idelanu petorku za sezonu 2015/16, ali i drugu i treću postavu. Najboljih pet čine: Stef Kari (Golden Stejt), MVP regularnog dela, Rasel Vestbruk (Oklahoma), Lebron Džejms (Klivlend), Kavaji Lenard (San Antonio) i Deandre Džordan (LA Klipers). Drugu petorku sačinjavaju: Kevin Durant (Oklahoma), Drejmond Grin (Golden Stejt), Demarkus Kazns (Sakramento), Kris Pol (LA Klipers), Damjan Lilard (Portland). U trećoj postavi su: Pol Džordž (Indijana), Lamarkus Oldridž (San Antonio), Andre Dramont (Detroit), Klej Tompson (Golden Stejt) i Kajl Lauri (Toronto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari