Klop ne da het-trik 1

U večerašnjem finalu Lige Evrope u kome će se na stadionu Sent Jakobs u Bazelu sastati Sevilja i Liverpul (20.45) rešiće se odgovor na pitanje da li će trofej promeniti vlasnika ili će treću uzastopnu sezonu boraviti u vitrinama kluba iz najvećeg andaluzijskog grada.

P { margin-bottom: 0.21cm; }A:link { }Oba tima su na maestralan način stigla do same završnice, veći deo ovog takmičenja igrala mnogo bolje nego što je to bio slučaj u domaćim šampionatima gde su ostali u senci vodećih timova. Zbog toga će osvajanje drugog po kvalitetu evropskog klupskog takmičenja u fudbalu biti prilika da se na najlepši način okonča iscrpljujuća sezona. Liverpul ima priliku da vrati trofej posle 15 godina, dok Sevilja teži da održi seriju nepobedivosti u finalima Lige Evrope u kojima je slavila četiri puta.

Zanimljivo je da se večerašnji finalisti nisu do sada sastajali u evropskim takmičenjima. Prvi duel Sevilje i Liverpula biće, ni manje ni više, nego u finalu Lige Evrope. Trener engleskog tima Jirgen Klop propustio je šansu da sa svojim prethodnim klubom Borusijom iz Dortmunda pre tri godine stigne do svog prvog evropskog trofeja, a priliku za popravni imaće sa timom koji je preporodio od kada ga je preuzeo prošle jeseni. Na putu da to i ostvari imaće protivnika koji se specijalizovao za učešće u Lige Evrope, sa četiri trofeja u poslednjih deset godina, od toga dva uzastopna.

Liverpul je poslednji trofej u ovom takmičenju osvojio davne 2001. godine kada je u finalu posle produžetaka savladao španski Deportivo Alaves 5:4 za koji je tada nastupao sadašnji trener Partizana Ivan Tomić. Kada je već bilo izvesno da će osvajača tadašnjeg UEFA kupa odlučivati jedanaesterci, defanzivac Geli zatresao je svoju mrežu i doneo treći trofej klubu iz grada Bitlsa u ovom takmičenju. Kapiten „crvenih“ Sami Hipija podigao je tada trofej na dortmundskom „Vestfalenu“, a večeras će priliku da ponovi uspeh slavnog kluba imati upravo Klop, koji je svoje trenersko ime gradio na ovom stadionu. Još jedna simbolika večerašnjeg duela je da na putu do četvrtog trofeja u Ligi Evrope stoji španski klub kao što je to bio slučaj i pre 15 godina.

Sa druge strane, Sevilja je svoj prvi trofej u ovom takmičenju osvojila pre deset godina protiv engleskog Midsbroa ubedljivim trijumfom 4:0. Andalužani su već naredne sezone ponovili uspeh slaveći protiv Espanjola nakon penala, da bi posle pauze od sedam godina ponovo krenuli u seriju. Proleća 2014. potvrdila je baksuzluk Benfike u velikim finalima, da bi prošle godine savladala najveće iznenađenje, ukrajinski Dnjepar pogotkom Bake u finišu meča za konačnih 3:2.

Kada je reč o povređenim i suspendovanim igračima više razloga za brigu imaju fudbaleri Liverpula, koji neće moći da računaju na kapitena Hendersona, već duže vreme povređenog Gomeza, ofanzivce Čana, Ingsa i Origija i suspendovanog Sakoa. Trener Sevilje Unaj Emeri biće lišen pomoći iskusnih Kron-Delija i Hoze Antonio Rejesa.

Moreno: Biće to čudno finale

– Biće to čudno finale. Rođen sam i odrastao u Sevilji i veliki sam navijač ovog kluba. Proveo sam deset lepih godina tamo, ali sada sam igrač Liverpula. Srećan sam na ostrvu i mislim da sam mnogo napredovao od dolaska iz Španije. Pre samo godinu i po dana delio sam svlačionicu sa većinom Seviljinih igrača, sa sada se sa suprotnih strana borimo za veoma značajan trofej.

Brzi povratak u Bazel

Branilac trofeja Sevilja na putu kao trećem uzastopnom osvajanju Lige Evrope polovinom marta odigrala je dvomeč sa Bazelom koji je domaćin večerašnjeg finala. Švajcarski tim je u prvoj utakmici osmine finala na svom „Sent Jakobsu“ odigrao bez golova protiv Andalužana, dok je na „Sančez Pishuanu“ Sevilja slavila sa ubedljivih 3:0.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari