Ko sve može do medalje na Olimpijadi 1Foto Starsport

U olimpijskom timu Srbije trenutno se nalazi 76 sportista, a broj onih koji će na kraju otići u Rio biće sigurno veći s obzirom na to da kvalifikacioni turniri još uvek traju. Iako je nezahvalno predviđati koji će se sportisti okititi medaljama u Brazilu, pogotovo posle iskustva sa prethodne Olimpijade u Londonu, kada su ni od kuda zasijali Milica Mandić, Ivana Maksimović, Andrija Zlatić, a favoriti podbacili, ako je suditi po dosadašnjim rezultatima, srpski tim se može nadati većem broju trofeja nego 2012. godine.

                       

Pored kolektivnih sportova, pre svega vaterpolista, u olimpijskom timu nalaze se pojedinci koji su prethodnih godina bili deo svetskog i evropskog vrha. Novak Đoković, Davor Štefanek, Milica Mandić, Ivana Španović….. samo su neka od imena koje javnost očekuje da čuje pri proglašenju pobednika. Najbolji teniser sveta rekao je da su mu Olimpijske igre jedan od glavnih ciljeva ove godine, dok rvač Davor Štefanek nastavlja da se penje na evropska postolja. Nakon Evropskog prvenstva u Rigi, Štefanek je dodao srebrnu medalju prethodnoj svetskoj bronzi iz Las Vegasa, i svetskom zlatu iz Taškenta, što je inače bilo prvo najsjajnije odličje od 1981. godine za nekada jedan od naših najtrofejnijih sportova na olimpijadama. Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović zablistala je ove godine u Portlandu na dvoranskom prvenstvu skočivši 7.07 što je bilo dovoljno za srebro i novi državni rekord.

U atletskom timu, pored Španovićeve medalju iz prikrajka vrebaju Asmir Kolašinac i Amela Terzić. Kolašinac je na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Pragu prošle godine ostvario najbolji rezultat u karijeri, 20.90m, što mu je donelo srebro. Na istom takmičenju, zlato je otišlo u ruke Nemcu Davidu Štrolu (21,23m), osvajaču srebra sa prethodne olimpijade (21.86m) i jednom od ovogodišnjih favorita. Da bi se našao u trci za medlaju Asmiru je potrebno da baci preko 21m, što do sada nijednom nije uspeo, a poslednju proveru pred Olimpijadu imaće u Amsterdamu na Evropskom atletskom prvenstvu. Istovremeno, Amela Terzić iz godine u godinu ne samo da poboljšava svoje rezultate, već i ruši državne rekorde. Ako ponovi vreme na 1.500 metara od 4:04,77, što je najbolji rezultat države, novopazarska atletičarka može biti u trci za medalju.

Na prethodnoj Olimpijadi u Londonu tekvodno je doneo Srbiji prvu zlatnu medalju. Milica Mandić je tada najsjajnije zasijala, a već posle četiri godine govori se o njenoj naslednici Tijani Bogdanović, koja ove godine postaje punoletna. Tijana je juniorska prvakinja Evrope i sveta, a od prošle godine vlada i seniorskim postoljima. Do sada je uzela bronzu na svetskom i srebro na evropskom prvenstvu, pobeđujući protivnice kao što su Hrvatica Zaninović i Francuskinja Aziz koje drže prva dva mesta na rang-listi do 49 kg, i velike su favoritkinje za medalju.

Standardno jake sastave imaju streljački i kajakakaški tim i jedni su od sigurnijih „pikova“ za medalju. Iako na Svetskom kupu u Riju prošlog meseca, streljačice nisu uspele da dođu do željenih rezultata, uspesi iz prethodnih godina ih stavljaju među favorite. Na drugoj strani, na predolimpijskom takmičenju u Brazilu Stevan Pletikosić upucao je bronzu, dok je Damir Mikec osvojio srebro u gađanju vazdušnim pištoljem. Olimijada 2016 biće ujedno i poslednji nastup za Jasnu Šekarić, koja je odlučila da se povuče posle Rija, gde će po osmi put nastupiti na Olimpijskim igrama sa kojih ima pet medalja.

Kratak pregled uspeha srpskih kajakaša takođe pokazuje sigurne favorite za medalje. Dvosed na 200m Nebojša Grujić i Marko Novaković imaju svetska zlata i srebra iza sebe, kao i Milica Starović i Dalma Ružičić Nemedek, vicešampionke sveta u dvosedu na 500m. NJih prate Marko Tomović i Milenko Zorić, koji su prošle godine na Svetskom prvenstvu u Milanu osvojili bronzanu medalju na 1000 metara, kao i zlatni Marko Dragićević i bronzana Nikolina Moldovan. Ne treba zaboraviti ni dvojac bez kormilara Miloš Vasić- Nenad Beđik.

Na kraju, najbolji srpski plivač Velimir Stjepanović, dvostruki prvak Evrope, nije mogao bolje da počne olimpijsku godinu pošto je na mitingu u Luksemburgu osvojio tri zlata i oborio tri rekorda ovog takmičenja. On bi mogao da bude jedno od iznenađenja ovogodišnjih igara.

Prognoze za medalje

Agencija Infostrad, koja predviđa osvajače medalja u Brazilu, na poslednjoj listi dodelila je Srbiji osam trofeja. Tri zlatne: za Novaka Đokovića, vaterpoliste i Davora Štefaneka, četiri srebra: košarkašima, kajakaškom dvosedu na 200m Grujić/Novaković, Zorani Arunović i Andrei Arsović, dok bi bronza po predviđanjima agencije trebalo da ode u ruke Ivane Španović. Inače, Amerika sa 102 medalja i Kina sa 78, vode na listi.

Ko još može da ode u Rio

Šansu da osvoje vizu za Rio imaju plivači za koje je kraj kvalifikacionog turnira 3. jula, atletičari za koje je poslednji rok da izbore učešće osam dana kasnije, kajakaši i veslači, koji kvalifikacije završavaju u maju, rvači pred kojima su još dva kvalifikaciona turnira. Krajem maja se podvlači crta na olimpijskim rang listama u džudou a džudista Aleksandar Kukolj se u trenutno nalazi u kvoti. Posle Rolan Garosa – početkom juna podvlači se crta na rang-listama tenisera, dok će 5. maja biti objavlena olimpijska rang lista u stonom tenisu. Šansu da izbore plasman na Igre kroz kvalifikacione turnire imaju i predstavnici još nekoliko sportova: boks, dizanje tegova i triatlon. Na kraju, košarkaši u julu u Beogradu imaju poslednju šansu za Olimpijadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari