Meseci su prešli u dane, a kada selektor Aleksandar Đorđević bude saopštio spisak od konačnih dvanaest učesnika Evropskog prvenstva (od 5. do 20. septembra) sati će deliti zvaničnog svetskog viceprvaka od uvodnog duela protiv reprezentacije Španije u berlinskoj O2 areni.

Kostur tima od prošle sezone, adekvatno popunjen „novajlijama“ na skoro svim pozicijama, osim plejmejkera uliva dodatni optimizam kod svih koji svojim bodrenjem vetar u leđa žele da pretvore u pozitivan tornado. Jedan od njih je svakako i Nikola Lončar, naš proslavljeni reprezentativac, danas cenjeni komentator najznačajnijih košarkaških manifestacija u Evropi, ali i u NBA.

– Kvalitet imamo, veći broj igrača u rotaciji, koji sa selektorom Aleksandrom Đorđevićem posle prošlogodišnjeg takmičenja u Španiji, imaju komunikaciju na višem nivou. Prevazišli smo povredu Bobana Marjanovića i činjenicu da neće biti deo ekipe na Evropskom prvenstvu – vedri optimizmom Lončar na početku razgovora za Danas.

* Provejava zabrinutost da Bogdan Bogdanović možda neće biti spreman za Evropsko prvenstvo zbog problema sa leđima. Selektor Đorđević je izjavio da on hoće, ali da ne može, kako biste protumačili ove reči prvog čoveka struke?

– Ukoliko Bogdan Bogdanović ne bude otišao na kontinentalni šampionat biće to veliki hendikep za nas. Teško je sada reći da li će biti deo ekipe, možda postepeno bude ulazio u ritam, naš lekarski tim će, u tom slučaju, sigurno znati kako da ga pod terapijama uvodi u igru, u smislu da mu postepeno povećava stepen opterećenosti.

* Utisak je da nakon pripremnih mečeva imamo problema u spoljnoj liniji. Delite li takvo mišljenje, koje preovlađuje i u selektorovoj opservaciji?

– Tokom priprema nismo imali kontinuitet u spoljnoj liniji. Dosta igrača bilo je povređeno, pojedinci su odmarali… Selektor Đorđević je sigurno upravu, potreba za većim doprinosom spoljne linije je nesporna, međutim Bogdanović, Milosavljević, Teodosić, pa i Marković nisu imali kontinuitet i to se sigurno osetilo u prijateljskim mečevima. Kvalitet sigurno posedujemo spolja, Teodosić i Bogdanović igraju sa velikom dozom energije, Bjelica je po karakteristikama spoljni igrač, iako je u postavi na mestu četvorke.

* Šta očekujete od Kalinića i Ercega, prvi je posle odlične sezone u Zvezdi ostvario milionski transfer u Fener, dok je Zoran potvrdio da je napadački jedna od najboljih četvorki u Evropi?

– Erceg je bez sumnje jedna od najboljih četvorki u Evroligi. Vratio se u reprezentaciju posle nekoliko godina; pokazao je time zrelost, ne samo što je odličan košarkaš, već je i inteligentan momak i sigurno će napadački dati doprinos. Kalinić je spreman da prihvati igranje pod većim pritiskom, dobar je momak, sa obe noge na zemlji, svestan da će sada biti drukčije tretiran od strane protivničkih reprezentacija. Ostvario je milionski transfer, potvrdio se kao igrač.

* Na osnovu navedenog reklo bi se da ste optimista po pitanju krajnjeg dometa Srbije. Da li ste mišljenja da medalja ne bi smela da izostane?

– Mišljenja sam da možemo do medalje, sanjam da to bude zlatna. Konkurencija će biti veoma jaka, gro reprezentacija vratilo je svoje najbolje igrače, međutim sam plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru ne bi trebalo da nam je krajnji cilj, već maksimalan domet – poručio je Lončar našoj selekciji kako mora da razmišlja na Evropskom prvenstvu.

Jači na centru

– U odnosu na prošlu godinu kvalitetniji smo na centru, bez obzira što Nenad Krstić neće biti u selekciji. On ni prošle godine nije bio nosilac igre pod košem, već Raduljica. Imamo visinu pod košem, snagu i iskustvo, od Milutinova i Kuzmića dobili smo na kvalitetu u samom reketu – veruje Lončar da ćemo maksimalno eksploatisati kvalitet na mestu centra.

Bogdan najveća briga

Selektor Đorđević trenutno ima 14 igrača na spisku; konačnih 12 zavisiće umnogome i od zdravstvenog stanja Bogdana Bogdanovića. Bek Srbije i dalje ima problema sa leđima, ne može da trenira pod maksimalnim opterećenjem, ukoliko se ispostavi da nije spreman za EP, mesto u avionu zauzeće Nemanja Dangubić. Poslednji prekobrojan traži se između Nikole Milutinova i Vladimira Štimca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari