Kosovo primljeno u UEFA, Srbija najavila tužbu 1Foto: Uefa.com

Na 40. Kongresu, koji se održava u Budimpešti, Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) izglasala je da Kosovo bude primljeno kao 55. članica, javlja televizija N1. Sa 28 glasova za, 24 protiv i dva uzdržana, kongres je zaključio da je prihvaćena aplikacija Kosova da bude primljena u UEFA.

Ranije na ovom kongresu nije izglasana izmena Statuta, kako bi bio omogućen prijem Fudbalskog saveza Kosova. Od 54 članice UEFA za izmenu Statuta glasale su 33 članica, što je za tri manje od potrebne dvotrećinske većine ili 36 glasova.

Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić ocenio je današnju odluku UEFA da primi Kosovo poražavajućem za sport i najavio da će Srbija u narednom periodu biti posvećena opovrgavanju te odluke, a Marko Đurić, šef kancelarije za Kosovo i Metohiju najavio je tužbu Fudbalskog saveza Srbije sportskom sudu u Lozani. „Ako su negde jasna pravila onda je to u sportu“, naglasio je Udovičić na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare, uz ocenu da će odluka UEFA doneti mnogo toga lošeg i su njom urušeni svi principi zbog kojih je UEFA i stvorena. Šef kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da su danas u Budimpešti zgaženi pravo i pravda, i najavio da će Fudbalski savez Srbije tužiti UEFA Međunarodnom sportskom sudu u Lozani.

Kosovski sportski savezi su do sada već učlanjeni u većinu međunarodnih organizacija, kao i u Međunarodni olimpijski savez. U vreme održavanja Kongresa UEFA-e u Budimpešti borave i premijer Kosova Isa Mustafa i ministar kulture, omladine i sporta Kujtim Shala.

Za pozitivan odgovor na zahtev kosovskog saveza trebala je biti promenjena tačka Statuta UEFA-e, koja govori da članica mora biti država koja je član Ujedinjenih nacija, a umesto toga trebalo je da stoji formulacija većina međunarodne zajednice.

Prijem u UEFA-u je preduslov za prijem u Međunarodnu fudbalsku federaciju (FIFA). Kongres FIFA-e održaće se 13. maja u Mexico Cityju.

Prijem u članstvo FIFA-e značilo bi mogućnost da se Kosovo takmiči u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji. Reprezentacija Kosova bi se u tom slučaju takmičila u grupi sa Turskom, Hrvatskom, Islandom, Finskom i Ukrajinom.

Dugo je Fudbalski savez Srbije (FSS) odolevao političkim pritiscima i napadima mnogih evropskih saveza da se FS samoproglašene države Kosovo primi u članstvo UEFA (praktično za jedan glas), borio se praktično sam protiv svih,ostalo je samo da se slomi kičma poslednjem stubu, fudbalu, izjavio je danas Tomislav karadžić, predsednik FSS.

U izjavi povodom prijema Kosova u UEFA, koju prenosi FSS, Karadžić je podsetio da je UEFA, glasovima 28 „za“, odnosno 24 „protiv“ (2 listića nevažeća) svojih članica, dala je zeleno svetlo FS takozvane države Kosovo da postane 55 član Evropske fudbalske federacije.

„Rekao sam u svom govoru da je ovo politička odluka i da UEFA ovim činom otvara Pandorinu kutiju. Fudbal je danas poražen, fudbal se našao u raljama politike i ovo je potez UEFA koji može da ima nesagledive posledice po fudbal. Četiri godine FSS se borio i odbijao sve pokušaje samoproglašene države, a onda smo dobili najveći udarac od Međunarodnog olimpijskog komiteta, čiji prijem Kosova je bio posebno apostrofiran od strane kosovske delegacije. FSS i naša borba postali su mnogima smetnja i prepreka, ali protiv političke zloupotrebe fudbala nismo mogli“, rekao je Karadžić.

Dačić: Pobedila politika

Prijem Kosova u UEFA je samo još jedna opomena na činjenicu da živimo u svetu interesa i politike, a ne prava i pravila,izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije u tehničkom mandatu, i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je istakao da Srbija mora da se realno i racionalno odnosi prema toj činjenici da je moguće da se u slučaju Kosova krši čak i Statut UEFA samo da bi se ostvarila obećanja sponzora kosovske nezavisnosti. „Na nama je da se borimo za što bolju poziciju u tom svetu, za nove i stare prijatelje, za podudarnost naših i tuđih interesa, i, u svemu tome, naravno, za konzistentnost naše politike, koja u jednoj stvari sigurno neće praviti kompromise. Mi sami nećemo priznati Kosovo. Sve ostalo je, kao što smo i danas videli – moguće“, navedeno je u Dačićevoj pisanoj izjavi, prosleđenoj iz Ministarstva spoljnih poslova. Fudbalskom savezu Srbije ostaju pravna sredstva osporavanje ove nestatutarne odluke pred sudom, ali je evidentno da je ova odluka političke prirode i rezultat velikog pritiska politike, u čemu, ipak, nisu u potpunosti uspeli, jer Kosovo od 54 članice nije priznalo samo 16 zemalja, a dobili smo 24 glasa, dok za Kosovo nije glasalo čak deset članica iz zemalja koje su priznale Kosovo, zaključeno je u izjavi.

PRE { text-indent: 2.5cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }PRE.western { }PRE.cjk { font-family: „Droid Sans Fallback“,monospace; }PRE.ctl { font-family: „FreeSerif“,monospace; }P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Savićević demantovao da je glasao „za“

Iako su albanski mediji naveli da je Dejan Savićević, bivši jugoslovenski fudbalski reprezentativac i selektor fudbalskog tima SR Jugoslavije, zatražio da Kosovo bude primljeno u UEFA, sam Savičević je to demantovao.
On je rekao da ni za jedan medij nije dao nikakvu izjavu a da će zvanično saopštenje biti objavljeno na sajtu Fudbalskog saveza Crne Gore.
Predsednik FSS Tomislav Karadžić je stao u odbranu nekadašnjeg fudbalera Zvezde.
„Dejan Savićević, predsednik FS Crne Gore i jedna od najvećih legendi srpsko-crnogorskog fudbala, bio je jedini, uz predstavnika švajcarskog saveza, koji je diskutovao i stavio pod veliki znak pitanja predlog UEFA da se promeni statut“, rekao je Karadžić.

PRE { text-indent: 2.5cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }PRE.western { }PRE.cjk { font-family: „Droid Sans Fallback“,monospace; }PRE.ctl { font-family: „FreeSerif“,monospace; }P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari