Liverpul je u finalu Lige Evrope izgubio od Sevilje, tako ostao bez ijednog trofeja ove sezone, ali i bez učešća u evropskim kupovima naredne. Poznato je šta i najbogatijima znače evrotakmičenja, Liga šampiona pre svega, na pomenutoj utakmici engleski tim je drastično oštećen još u prvom poluvremenu kad sudija Erikson nije „odsvirao“ dva čista penala zbog igranja rukom u šesnaestercu fudbalera Sevilje.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

Menadžer Liverpula Jirgen Klop posle utakmice suđenje nije ni pomenuo. Preuzeo je odgovornost za pad njegove ekipe u drugom poluvremenu, i naglasio da iz svega i on i fudbaleri treba da izvuku pouke.

Nekoliko dana ranije u utakmici finala Zapadne konferencije NBA Golden Stejt je direktno oštećen u samom finišu utakmice, kad sudije nisu svirale očiglednu grešku u koracima košarkašu Oklahome Raselu Vestbruku. NBA liga je zvanično priznala sudijsku grešku koja je direktno uticala na konačan ishod i trijumf Oklahome, ali takav manir nije se dopao Stivu Keru, treneru Golden Stejta, uprkos tome što je njegov tim oštećen. „NBA nije fer prema sudijama. Osećam kao da ih bacaju pod autobus. Imaju nemoguć posao. Nikad neće biti nepogrešivi, rade najbolje što mogu“, prilično ljuto je prokomentarisao.

Tautološka umotvorina da su i sudije ljudi, sa sobom, vuče više različitih tumačenja. Ono najčešće je da su zbog toga i „grešni“ (mogu da pogreše), prilično je rasprostranjeno i da su ograničeni kao uostalom i čulo vida, ali je većini aktera koji se smatraju oštećenim nečijom arbitražom omiljeno – da su kao ljudi i „kvarljiva roba“. Gotovo svaka povika na sudije zbog očiglednih ali i upitnih grešaka ima u sebi ili eksplicitnu ili „uvijenu“ tvrdnju da je pri tome postojala namera, iz ličnih (navijačkih), ili „obligacionih“ (keš) razloga. U vrhunskom profesionalnom sportu vrti se veliki novac, ljudski je i razumeti bes kad jedna pogrešna odluka sruši celogodišnji rad i direktno utiče na finansije. Golden Stejt može zbog te odluke izgubiti u seriji od Oklahome i ne odbraniti titulu prvaka, Liverpul je definitivno ostao bez Lige šampiona i uz nju pratećih miliona. Ker i Klop su, naravno, i grešaka i posledica svesni, zato i imponuje njihovo sportsko gospodstvo.

U Srbiji se deca od malih nogu uče da je sudija svemu kriv, da „navija“ za protivnika, da je „uzeo pare“. Nije retka pojava da neki treneri mlađih kategorija pred decom fizički napadaju sudije, slično pravdu isteruju i roditelji.

Sve svoje greške, propuste, nerad, najlakše je sakriti pod parolom „Neka visi Pedro“, ili kako se već sudija zove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari