Nikola Kalinić:Hranimo se lakim poenima 1

Kada aktuelnog prvaka Evrope počistiš sa 3:0 u četvrtfinalnoj seriji Evrolige onda od najboljeg trenera na Starom kontinentu dobiješ par slobodnih dana da posetiš porodicu i prijatelje i tako na najbolji način akumuliraš energiju za izazove koji tek predstoje.

                       Na primeru Nikole Kalinića Željko Obradović pokazao je svu trenersku genijalnost; kada se povredio Jan Veseli, ponajbolji igrač Fenerbahčea ove sezone; popularni Žoc je za četvrtfinalnu seriju sa Realom imao spremljenog džokera u vidu srpskog reprezentativca. Iako, po sopstvenom priznanju, nije imao sezonu u skladu sa očekivanjima i milionskim transferom, bivši košarkaš Crvene zvezde na izazov je odgovorio podignutim gardom, spreman da se „pobije“ sa svim „teškašima“ iz unutrašnje linije „kraljevskog kluba“. Od najslabije tačke pred početak četvrtfinalne serije popularni Kalina izrastao je u pravog junaka drugog uzastopnog plasmana Fenerbahčea na fajnal-for, koji će se od 13. do 15. maja održati u Berlinu.

– Veliki uspeh za nas, vratili smo se tamo gde smo bili prošle godine. Za mene je to još jedan korak napred u odnosu na lane kada sam sa Zvezdom osvojio ABA ligu, odnosno triplu-krunu. Išli smo postepeno, napravili smo veliki iskorak i iskreno rečeno nadamo se titulu u Evroligi – direktan je Nikola Kalinić, koji je poslednjeg dana odmora u Srbiji, pred povratak u Istanbul, rado pristao da sa novinarem Danasa podeli utiske nakon prolaska na završni turnir Evrolige.

 Kako biste u kratkim crtama okarakterisali četvrtfinalnu seriju sa Realom, tačnije šta su bili prelomni trenuci u mečevima sa još uvek aktuelnim šampionom Evrope?

     – Neočekivano smo Real izbacili u četvrtfinalu u samo tri meča. Mislim da su ključne bile prve dve utakmice u kojima smo maksimalno iskoristili prednost domaćeg terena u Istanbulu. Prebacili smo pritisak na njih pred treći duel u Madridu. Oni su pokušali da podignu borbenu gotovost u pojedinim momentima treće utakmice, izvršivši i određeni pritisak na sudije, ponajviše sa tribina, međutim tokom poslednje deonice u momentima je delovalo kao da su se predali. Fenomenalno smo se pripremili za taj meč u prestonici Španije.

     Mada niko od igrača ne voli da priča u „prvom licu“ slažete li se da ste na izvanredan način odmenili povređenog Jana Veselog. Defanzivno ste „uštopovali“ takve veličine poput Noćionija i Rejesa, dok ste u napadu kretnjama bez lopte otvarali prostor saigračima, realizujući skoro svaki pas koji ste dobili.

– Nakon povrede Jana Veselog pisalo se po društvenim mrežama, ali i u pojedinim medijima u Španiji i Turskoj da će nas Real počistiti, pitanje je bilo samo da li će biti 3:0 ili 3:1 u pobedama. Prevarili su se, svako je dao veliki doprinos tokom četvrtfinalne serije, trener Obradović mi je poverio značajnu ulogu protiv Reala, iako prethodnih meseci nisam igrao onako kako se od mene očekivalo i kako sam i sam želeo. Iskoristio sam šansu nakon povrede Veselog… Borio sam se, trener mi je dao veću slobodu u igri, tako da sam uspeo da odmenim Jana koliko sam zaista mogao.

 Vaš temperament umotan u foliju košarkaškog fajtera najviše dolazi do izražaja kada su mečevi „na jednu loptu“. Da li je u tom kontekstu presudna želja za dokazivanjem protiv najboljih?

 Još sam u Zvezdi voleo te bitne utakmice kada adrenalin počne da ti teče venama, kada je borbena gotovost na visokom nivou. Mislim da sam protiv Reala poverenje trenera Obradovića stekao igrama u odbrani… U napadu me je pustio da igram, dao mi je slobodu, vratio veru u sopstvene kvalitete…

 Mada ste ofanzivno uglavnom delovali impresivno protiv Reala, mislite li da je ipak defanziva bila bolji deo tima?

 Real smo dobili pre svega igrajući odličnu odbranu; ako imate recimo utakmicu na 60 poena i pritom uspete da 10 ili 12 poena postignete iz kontranapada, vi ste uradili veliku stvar. Mi smo se upravo hranili lakim poenima, pritom smo uspeli da iskontrolišemo njihov ofanzivni skok, kojim su oni prošle sezone uspeli da osvoje Evroligu.

 U polufinalu vas očekuje Laboral kuća. Kako protiv tima koji ove sezone igra modernu, brzu košarku i koji u sastavu ima sjajne atlete?

 Izuzetan su tim, tu je Janis Burusis, koji ove sezone dominira na centru. Mislim da im je timska hemija na visokom nivou, da su odlična celina. Nastupima u četvrtfinalu protiv Panatinaikosa pokazali su da Top 16 fazu uopšte nisu slučajno završili na drugom mestu u konkurenciji CSKA, Reala, Barselone, Olimpijakosa…. Nama bi za polufinale fajnal-fora trebalo da se vrati Jan Veseli. Sa njim u timu, ukoliko odigramo kako znamo, mislim da ćemo biti u prednosti u odnosu na Laboral kuću.

 Možete li da zamislite spektakl u Istanbulu koji bi vam navijači priredili ukoliko biste ispunili cilj i postali prvi turski klub koji je osvojio titulu prvaka Evrope?

 Trenutno nema euforije, uspeh je napravljen drugim uzastopnim plasmanom na fajnal-for, međutim naš cilj je jasan – titula prvaka Evrope. Istanbul će u tom slučaju „goreti“ sigurno. Saigrači su mi preneli iskustva iz prošle sezone; kada su polazili na završni turnir ispred hale ih je sačekalo hiljade navijača. Svi su bili izuzetno euforični, napravili su im nezaboravan ispraćaj. Prema nekim prognozama za Fener navija 20-30 miliona ljudi u Turskoj, nema sumnje da će, kako kažete, Istanbul „goreti“, ukoliko osvojimo titulu i postanemo prvi turski klub koji je to uradio. Imaćemo veliku podršku navijača i u samom Berlinu, što me baš raduje – pustio je Kalinić mašti na volju na samom kraju intervjua.

Drago mi je zbog Jake Blažića

 U polufinalu fajnal-fora očekuje vas duel sa Jakom Blažićem, bivšim saigračem iz Crvene zvezde. U izuzetnoj konkurenciji Jaka je ove sezone uspeo da se izbori za značajnu ulogu u trenerskoj koncepciji Velimira Perasovića.

     – Čuo sam se sa Jakom odmah nakon što smo saznali da ćemo se sastati u polufinalu. Izuzetno mi je drago što se brzo uklopio u sistem Laboral kuće; ima veliku minutažu, izborio se za ulogu u timu, šutira u vrlo važnim trenucima, kada se odlučuje. NJemu jednostavno prija sistem koji forsira trener Perasović: brza košarka, sa puno kontranapada, šuteva… Jaka je uvek bio dobar odbrambeni igrač, a to se u Vitoriji veoma ceni.

Mesto nam je u Riju

Pretnje FIBA da će pokušati da spreči odlazak naše reprezentacije u Rio rađa nespokoj i kod Nikole Kalinića.

     – Niko ne zna šta će na kraju biti. Naš posao je da igramo, a neko drugi je tu da se bavi tim stvarima između Evrolige i FIBA. Šta god da se desi mi naprosto moramo biti spremni. Razmišljamo pozitivno, usredsređeni smo na kvalifikacioni turnir, uvereni da nam je mesto na Olimpijskim igrama u Riju. Zaista bi bilo katastrofa da nam oduzmu domaćinstvo turnira ili da nas onemoguće da se borimo za odlazak na Olimpijadu.

Zvezda mogla da zagorča život CSKA

– Zvezda je plasmanom u četvrtfinale Evrolige napravila sjajan rezultat, ipak nije trebalo da se zadovolje postignutim. Šteta je što nisu iskoristili domaći teren u seriji sa CSKA, da još više zagorčaju život Moskovljanima i otežaju im plasman na fajnal-for. Falilo im je malo više sreće i iskustva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari