U subotu će se na Partizanovom stadionu odigrati 150. „večiti derbi“. Kao i u prethodni dueli beogradskih rivala i ovaj će sa sobom nositi veliku neizvesnost mada stanje na tabeli i ogromna prednost Crvene zvezde od 29 bodova ne nagoveštavaju tako. Crveno-beli će u odnosu na jesenji okršaj sa najvećim rivalom istrčati u blago izmenjenom sastavu, dok će „parni valjak“ sa potpuno drugačijim igračkim kadrom pokušati da se suprotstavi Božovićevim izabranicima.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }Prošlo je nešto manje od pola godine od poslednjeg okršaja Partizana i Crvene zvezde kada su na beogradskoj Marakani crveno-beli ubedljivo slavili (3:1) i od tada bledog početka sezone stvari preokrenuli u svoju korist. Novi subotnji okršaj „večitih“ razlikovaće se u odnosu na septembarski, pre svega po ogromnoj prednosti na tabeli koju su igrači Miodraga Božovića ostvarili upravo u mesecima posle prethodnog duela ekipa sa Topčiderskog brda. Ubedljivo prvo mesto i 29 bodova prednosti pred meč na stadionu u Humskoj omogućiće ekipi sa Marakane da znatno rasterećenije uđe u ovaj duel.

Prvoplasirani tim na tabeli Superlige Srbije pretrpeo je blage izmene u odnosu na jesenji meč na Marakani. Crveno-bele je u zimskom prelaznom roku napustio mladi štoper Vukašin Jovanović, na čije mesto je kao pojačanje za evropske kvalifikacije došao iskusni Brazilac Edson. Snažni defanzivac je na prolećnoj premijeri protiv lučanske Mladosti pokazao da će mu trebati vremena da premosti nedostatak fizičke pripremljenosti, a za duel sa „večitim rivalom“ sigurno da neće mnogo napredovati po tom pitanju. U vezi sa tim, posle lakše povrede Marka Petkovića, pitanje drugog centralnog beka uz kapitena Lukovića se za stručni štab Zvezde postavlja kao najozbiljnije pred subotnju utakmicu. Trener Božović ima mogućnost da sa bivšim reprezentativcem upari doskorašnjeg štopera Sao Paola, čime bi svesno ušao u rizik ili da ide na sigurniju varijantu i uz Lukovića na mesto štopera uvrsti iskusnog Sava Pavićevića. Mesto uz desnu aut liniju trebalo bi da zauzme roviti Petković, dok je rešenje na poziciji levog spoljnjeg igrača rezervisano za hitrog Argentinca Luisa Ibanjeza, kome će odsustvo Andrije Živkovića olakšati posao.

U timu Partizana za razliku od jesenas neće biti Abubakara Oumara tako da crveno-beli neće imati na suprotnoj strani tako hitrog igrača kao Kamerunca, ali bi odbrani ekipe iz LJutice Bogdana problem mogli da naprave bočni ofanzivci „parnog valjka“. Pre svih, mladi Nemanja Mihailović koji će debitovati na „večitom derbiju“ i Alen Stevanović. Ako uspeju da neutrališu dvojicu brzonogih igrača, Božovićevi defanzivci će odraditi veliki posao u nameri da se sa gostovanja vrate neporaženi. Ne treba zaboraviti ni opasnog Božinova, koji jednim potezom može da napravi problem odbrani crveno-belih.

S druge strane, defanziva Partizana je potpuno drugačija u odnosu na duel na Marakani. Mesto u centralnom delu odbrane zauzeće povratnik Jovanović i pojačanje iz Finske Sedrik Gogua. Dvojica igrača će prvi put zajedno istrčati na teren u takmičarskim utakmicama. Ova dva igrača će pokušati da neutralizuju Zvezdinu uigranu ofanzivu. Junak prošlog derbija Ugo Vieira pravio je velike probleme Živkoviću i Balažicu, koji su samo nemo posmatrali majstorije Portugalca. Levu stranu će zauzeti najverovatnije omaleni Bogosavac, koji će imati veliki izazov da sačuva nalete Aleksandra Kataia, dok će Slavoljuba Srnića voditi bitku sa Vulićevićem, sa kojim je dobijao veći deo jesenjeg duela ili Bandalovskim, koji se nameće kao prvo rešenje za ovu poziciju.

Glavni dueli vodiće se na sredini terena gde će se na poziciji zadnjih veznih po prvi put na „večitom derbiju“ pojaviti Francuz Le Talek i Brazilac Everton. Bivšem igraču Mordovije evidentno nedostaju utakmice, ali je veliki broj jakih mečeva u vrhunskim evropskim ligama glavni adut nekadašnjem mladom reprezentativcu „trikolora“. Sa druge strane, u Partizanovom timu veliku ulogu trebalo bi da ima pojačanje iz švajcarskog Sent Galena Everton Luiz, koji bi trebalo da odrađuje „prljave poslove“ na sredini terena. Reprizu duela iz prethodnog imaće Saša Ilić i Marko Grujić u kojima je u septembru mladi igrač izlazio kao pobednik, kao i Mičel Donald i Darko Brašanac, koji će voditi veliku bitku na sredini terena.

Partizan je jesenas imao velikih problema sa golmanom, a kiksevi Živka Živkovića su uz sve majstorije Vijeire i Kataia bili presudni za konačan rezultat jesenas. Ovoga puta mesto među stativama će najverovatnije zauzeti Bojan Šaranov, koji se ove zime posle nekoliko uspešnih godina u Izraelu vrati u Srbiju. S druge strane, Damir Kahriman je čekao i u septembru će pokušati da ostane nesavladan na golu crveno-belih.

Drinčić završio karijeru

Bivši fudbaler Partizana Nikola Drinčić odlučio je da u svojoj 32. godini okonča karijeru. Vezista je od januara bez kluba pošto je raskinuo ugovor sa Makabijem iz Haife nakon nezadovoljstva usled izmene u 38. minutu izraelskog prvenstva. Nekadašnji crnogorski reprezentativac je izjavio da ne želi više da učestvuje u ovakvom fudbalu, a da je ga novac kao motivator uopšte ne dotiče. Rođeni Beograđanin je po završetku karijere izjavio da mu se golovima u derbiju san ostvario.

Everton: Igrao sam velike utakmice

– Igrao sam tamo finala i derbije pred 30 hiljada i znam šta me očekuje. Želim da se maksimalno pripremim i budem koncentrisan. Osećam se dobro i opušteno, nemam nikakav pritisak – naveo je jedan od mnogobrojnih debitanata u crno-belom dresu na „večitim derbijima“.

Bez Mažića na derbiju

Jubilarni 150. „večiti derbi“ mogao bi da dobije novog arbitra. Najbolji srpski sudija Milorad Mažić posle devet mečeva između Partizan i Crvene zvezde mogao bi da ustupi mesto nekom od svojim kolega. Kao potencijalna imena navode se njegov sugrađanin Vlado Glođović, koji važi za najozbiljnijeg kandidata, dok su igri još Danilo Grujić, Srđan Jovanović i Nenad Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari