On protivnike čini najboljim 1Foto: FoNet/AP

Nervoza, manjak koncentracije i snage, utisak da su protivnici mnogo više željni pobede, i na kraju strah da bi mogao da se povredi pred jedini grend slem koji do sada nije osvojio, Roland Garos, ostavili su Novaka Đokovića bez pete titule na mastersu u Rimu. Najbolji teniser sveta možda je izgubio finale, ali je zato tenis dobio jer se još jednom videlo kako visoka lestvica koju je postavio tera protivnike da i sami izvuku najviše iz sebe.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Prvo je Tomas Beluči uspeo da dobije set bez izgubljenog poena protiv srpskog tenisera što je poslednji put pošlo za rukom Rodžeru Federeru pre četiri godine. Potom je Nadal stao preko puta mreže, i viđen je duel kakav je jedino moguć između njih dvojice – Novak je u oba seta pravio preokret posle vođstva Španca od 4:2 – što ga je ostavilo emotivno i fizički iscrpljenim. U Đokoviću je izgleda ostalo snage da pobedi Nišikorija ali tek posle tri sata gladijatorske borbe koju je na kraju odlučio jedan poen u korist srpskog tenisera. Manje od 24 sata prvi reket sveta imao je da se odmori, što čak ni igraču koji svako malo rasteže granice fizički i psihički mogućeg nije moglo da bude dovoljno. Pogotovu ne protiv Mareja, koji jeste imao lak žreb, ali je i pružio do sada svoju najbolju igru na šljaci. Nakon poraza u finalu Đoković je delovao bolje raspoložen nego tokom većeg dela turnira u Italiji. Izgledalo je kao da je odahnuo što može da ostavi Rim i klizav teren iza sebe.

– U uslovima kao što su bili danas rizik od povrede je mnogo veći nego što bi smeo da bude. Iza osnovne linije pogotovu gde je najviše blatnjavo i vlažno. U tri gema bukvalno sam mogao da iskrenem zglob dva-tri puta. Možemo se tome sada smejati, ali ne radi se samo o tome kako ćeš igrati, da li ćeš pobediti ili izgubiti. Stvar je da ostaneš zdrav – kazao je Đoković.

Na drugoj strani Marej, kome je do skora šljaka bila najveći neprijatelj, upisao je svoju treću titulu na zemljanoj podlozi. Preokret u igri Škota došao je prošle godine, sa titulama u Minhenu i Madridu, dok mu je pobeda u Rimu dala priliv samopouzdanja pred Roland Garos. Ako bude imao sreće sa žrebom kao u Rimu i ostane u ovom ritmu, Škot može biti ozbiljna pretnja Đokoviću i Nadalu.

Roland Garos dočekaće Đokovića, Nadala i Mareja, dok je Federerovo učešće pod znakom pitanja. Švajcarac je nakon poraza od Dominika Tima u četvrtfinalu Rima rekao da ne isključuje mogućnost da ne igra u Francuskoj zbog povrede leđa.

Đoković izgubio 400 ATP poena

Nakon turnira u Rimu, Đoković je izgubio 400 bodova, ali i dalje ubedljivo beži Mareju, koji se opet vratio na drugo mesto. U top deset sa 12. mesta ušao je Ričard Gaske, dok je Miloš Raonić napredovao do 9. pozicije. Troicki je ostao 24, Filip Krainović je pao na 103. mesto. VTA listu predvode Serena Vilijams, Agnješka Radvanska, Anđelika Kerber, Ana Ivanović je ostala na 16. mestu, a Jelena Janković je pala na 26. poziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari