Ostanak Božovića prioritet 1Foto STARSPORT

Vojvodina je pobedom na Banovom brdu (2:1) razgalila navijače, upravu i čitav igrački pogon Crvene zvezde koji su posle trijumfa nad Voždovcem i matematički obezbedili 27. titulu državnog šampiona. Na tri kola pre kraja Superlige Čukarički je sa devet bodova zaostatka i teoretski izgubio šanse da napravi iznenađenje u rangu Lesterovog u Premijer ligi, s obzirom da ima lošiji međusobni skor sa crveno-belima (dva poraza i pobeda).

                       p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

Na stadionu „Rajko Mitić“ sada mogu svi da odahnu i da blagovremeno krenu u misiju stvaranja tima za ono što ih očekuje već sredinom jula kada počinju kvalifikacije za Ligu šampiona.

Prioritet svih prioriteta za Zvezdana Terzića, generalnog direktora Zvezde, jeste da zadrži na mestu trenera Miodraga Božovića. Crnogorski stručnjak bio je temelj ovosezonskog uspeha u svakom smislu: neko ko je napravio izvanredan skauting prilikom dovođenja pojačanja, pogotovo stranaca, održavao pozitivnu atmosferu među igračima i stručnim štabom i kada novca nije bilo; finansijski pomogao igračima u okolnostima kada su plate kasnile mesecima, koncepcijski insistirao na visokom presingu i posedu lopte.

Da bi nastavio saradnju Božović ima logičan uslov; obezbeđivanje novčanih sredstava za pojačanja (ne manje od milion i po evra) i to na mestima štopera, desnog beka, krila, osnovnog kreativca i napadača. U suprotnom, rođeni Mojkovčanin lako bi mogao da pokupi kofere, kao u dva navrata na početku sezone, s tim što bi u tom slučaju i Blažo Raosavljević bio nemoćan da ga odgovori od namere da izabere mirniju sredinu za vođenje nekog inostranog kluba – finansijski daleko isplativiju.

Za razliku od zimskog prelaznog roka Terzić u ovom trenutku nema „kapitalca“ nalik Marku Grujiću koji na tržištu vredi više miliona evra; ako bi se opredelio da proda u paketu Ibanjeza, Vijeiru i Kataija, odnosno Donalda ili Le Taleka kvalitativno bi srozao ekipu, koja bi u kratkom vremenskom periodu morala ponovo da se gradi ispočetka.

Najrealniji scenario, o kojem je delimično i Terzić pričao, podrazumeva rizik u vidu podizanja višemilionskog kredita na osnovu kojeg bi mogla da se dovedu željena pojačanja, da se pritom proda jedan ili dvojica igrača; vrlo verovatno Katai, da se pokuša plasman u grupnu fazu Lige Evrope i time pokriju troškovi kredita. U slučaju neuspeha: Ibanjez, Vijeira, Le Talek i Donald dobili bi dozvolu da potraže novu sredinu posle kvalifikacija za Ligu šampiona ili Ligu Evrope, a Zvezda bi verovatno i bez Božovića nastavila nadmetanje u Superligi.

Kvalifikacije od drugog kola

Crvena zvezda u kvalifikacije za Ligu šampiona kreće od drugog kola u kojem učestvuje 34 tima: 17 nosilaca (među kojima su i crveno-beli) i isto toliko nepovlašćenih. Najpoželjniji rivali u ovom trenutku, s obzirom da su sezone u toku, su: Krusejders (Severna Irska), Dandalk (Irska), SJK (Finska), Liepaja (Letonija), Didelanž (Luksemburg), Mladost (Crna Gora), Zrinjski (BiH), Valeta (Malta), Flora (Estonija). Ako prođe Zvezda u trećem kolu neće biti nosilac, a potencijalni rivali su: Olimpijakos, Viktorija Plzenj, Red bul Salcburg, BATE Borisov, APOEL, Ludogorec, Dinamo Zagreb, Seltik, Legija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari