Povratak Đokovića u Madrid u velikom stilu 1Foto Fonet

Novak Đoković pobedio je Endija Mareja u finalu Madrida (6:2, 3:6, 6:3), došavši tako do svoje 29. masters titule što ga stavlja na prvo mesto večne liste, ispred Rafaela Nadala koji je 28 puta podizao trofej na masters turnirima. U duelu koji je trajao nešto više od dva sata dvojica najboljih tenisera sveta na smenu su pokazivala svoje najbolje i najgore izdanje da bi u odlučujućem setu publika dobila priliku da vidi pravi odnos snaga.

Prvi set, koji je Đoković dobio za pola sata sa 6:2, govorio je da će završnica mastersa u Španiji biti manje uzbudljiva i mnogo brže završena. Srpski teniser je odmah na početku napravio brejk, a zatim ga i potvrdio, odigravši ceo set gotovo bez greške, dok je Mareju na drugoj strani gore nego obično išao drugi servis. Koliko je Škot loše odigrao pokazuje i to što je u prvom setu uspeo da uzme samo tri poena na protivnikov servis. U nastavku meča desio se preokret – Đoković i Marej kao da su zamenili uloge. Škot je otvorio drugi set vinerom i to mu je dalo samopouzdanje da zaigra agresivnije, sa više rizika, što mu je nedostajala na početku. Sa dubljim udarcima koji su Đokovića terali na greške, Marej je useo da prelomio drugi set u četvrtom gemu kada dolazi do svog prvog brejka u meču, i to nakon što srpski teniser pravi dve duple greške.

Dok su u prva dva seta oba tenisera naizmenično odigrala ispod svog kvaliteta, završnica je pokazala pravi odnos snaga. U trećem setu srpski teniser je demonstrirao kvalitet koji ga razlikuje od ostalih protivnika – veću koncentraciju u odlučujućim poenima. Đoković je prvo napravio brejk za vođstvo od 2:0, a onda mu se desilo isto što i u prethodnom setu – dve duple greške koje Britancu dozvoljavaju da uzvrati brejk i ostane u meču. Ipak, pri rezultatu 2:2, najbolji igrač sveta dobija gem bez izgubljenog poena i prekida Marejev nalet ka reprizi iz prethodnog dela. U odlučujućem gemu, u koji je Đoković ušao sa prednošću 5:3, Škot je bio blizu da se vrati, imao je vođstvo od 40:0, ali je srpski teniser spasao čak sedam brejk lopti i završio meč rezultatom 6:2, 3:6, 6:3 za novu titulu.

– Poslednji put kad sam igrao u Madridu bilo je 2013. godine, tako da dosta je prošlo i nedostajao mi je ovaj turnir. Ove godine sam iskusio sjajne stvari i na terenu i van njega i zato se zahvaljujem svima koji su učestvovali u organizaciji turnira – rekao je Đoković posle meča.

Finale Madrida bio je 32. međusobni duel Mareja i Đokovića, a sa ovom pobedom srpski teniser vodi sa 23 trijumfa. Inače prvi međusobni duel dvojica najboljih igrača sveta odigrala su pre deset godina upravo u Madridu. Tada je u osmini finala Đoković započeo niz pobeda nad Britancem, koji nakon ovog poraza pada na 3. mesto ATP liste.

Marej brani Đokovića od sudija

U sedmom gemu poslednjeg seta u kome je Đoković vodio 5:2, sudija je opomenuo srpskog tenisera zato što troši previše vremena između poena. Na to je Marej odreagovao rekavši da Đoković nije servirao zato što on nije bio još uvek spreman.

Simona Halep osvojila žensko finale u Madridu

Simona Halep pobedila je Dominiku Cibulkovu (6:2, 6:4) u ženskom finalu Madrida što joj je donelo 12. titulu u karijeri i omogućilo joj da se vrati među top-pet igračica. „Veoma sam srećna što sam usela da osvojim ovaj trofej. Divno je što mogu da vam se po drugu put obratim sa ovog terena. Ovo je neverovatan osećaj I najbolji dan u mom životu“, rekla je Halepova, koja je izgubila finale u Madridu 2014. godine.

Biće pakleno u Rimu

Žreb za masters u Rimu doneo je Novaku Đokoviću teže protivnike nego što je to bio slučaj u Madridu. Pri mogući protivnik srpskom teniseru je Monfis, dok ga u četvrtfinalu može sačekati Nadal. Projektovano polufinale između Đokovića i Federera je nešto što ljubitelji tenisa dugo čekaju, pogotovu posle Rodžerovog povlačenja sa turnira u Madridu. U drugoj polovini žreba nalaze se Endi Marej, Tomaš Berdiš i Stanislas Vavrinka. U Rimu će igrati I Viktor Troicki koji se se u prvom kolu sastaje sa Rusom Tejmurasom Gabašvilijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari