Kako ponekad neki veliki praznik ume da se zgodno namesti da se neki poslovi koji deluju urgentno za završavanje, gurnu pod tepih, ili duboko u špajz na probu da li će ih zaborav pojesti, ovde endemski rasprostranjen, brzi zaborav.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Gungula oko brojanja glasova posle izbora, jedna je od takvih tema. Gungula sa pokušajem ubistva i još mnogo nerazjašnjenih epizoda pred „izbore“ u FK Partizan, ama baš idealna, procenio je neko tamo u ovlašćenim državnim organima koji izuzetno dobro poznaje uticaj pečenja i uranaka na prosečan mozak „ljubitelja fudbala“ u Srbiji. Ali kog fudbala, kakve to veze sa fudbalom uopšte ima, i „kao“ izbori na kojima se ne zna ko bira one koji će kad-tad izabrati one druge koji će klubom vladati, i bespoštedna „kampanja“ sa sve nemilosrdnim batinašima koji tu, očigledno, mogu da imaju vrlo bitnu ulogu, i nasilje u svom praiskonskom smislu samo u verziji za Jutjub, za milione pogleda.

Onomad posle „večitog derbija“ huligana i policije, ne desi se da nam ovi drugi saopšte koliko je zbog nasilja uhapšeno, koliko je krivičnih i inih prijava podneseno. Desilo se da je direktor jednog kluba za haos optužio žandarmeriju, da je ona valjda to ćutke i prihvatila. Neposredno pre praznika pošto je „crna trojka“ linčovala jednog pa drugog „neistomišljenika“ ispred Stadiona Partizana, policija zvanično nije reagovala. Pojavila se informacija iz druge ruke da su nasilnici identifikovani ali da njihova imena nisu saopštena zbog interesa istrage. Pazi „identifikovani“, pa oni su uzduž i popreko snimljeni kamerama, ni sekund nije izgledalo da ih je zbog toga uopšte briga, nije delovalo ni da će brzo odatle nestati zbog dolaska policije. Čuj – „identifikovani“, pa oni samo što nisu ostavili lične karte na portirnici. Kakve „istrage“, nameće se i to pitanje, da li ko je nalogodavac za linč ili šta se krije ispod žita kad nekog najpre izljubite a onda ga i bukvalno sravnite sa zemljom? Da li je u pitanju „istraživanje“ ko je sve u te prljave predizborne rabote u Partizanu umešan, da nije u pitanju i neko čije ime baš ne bi valjalo da se valja po medijima. Neko, nedobog, iz političke, ili zlo i naopako, policijske sfere. I konačno – da li „viši interesi“ neke istrage mogu da dovedu u pitanje odgovornost za pokušaj ubistva pred kamerama?

Čak i kad je u pitanju srpski fudbal gde se preko kaljavih livada peru pare, a bogami i biografije, ovakvo „praznično“ zatrpavanje skandala i sramote je, čak i kad je u pitanju vazda u izgradnji država, jednostavno nedozvoljeno. A sva nagađanja zašto se sve to radi, sasvim opravdana i legitimna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari