Remi po ukusu Islanđana 1Foto: Fonet/AP

Odgovor na koji je način najmanja zemlja u istoriji kontinentalnog šampionata stigla na Evropsko prvenstvo Islanđani su dali već na debiju protiv reprezentacije koja je u četiri navrata na poslednjih šest velikih takmičenja stizala do polufinala.

Portugal nije uspeo da savlada ostrvljane u posednjem meču prvog kola prvenstva odigranom u Grupi F, čiji je svaki deset stanovnik ukupne populacije od 326.000 aplicirao za karte utakmica svoje reprezentacije u Francuskoj – 1:1 (1:0).

Predvođeni rekorderom po broju nastupa za reprezentaciju na prvenstvima Evrope Portugalci su nametnuli ritam od starta utakmice. Ronaldo je glumio klasičnog napadača težeći da navuče korpulentne štopere Islanđana, u čijih startnih 11 su se svim igračima prezimena završavala na son. Iz jedne lepe akcije po desnoj strani Nani je u 31. minutu iskoristio odlično dodavanje Andrea Gomeša, čime se iskupio za prethodno promašeni zicer već na startu meča. Islanđane nije poremetio primljeni pogodak; već u uvodnoj fazi nastavka utakmice Bjarnason je materijalizovao očajno postavljanje Pepea i lutanje Vierinje u sopstvenom šesnaestercu za ogromno slavlje zemljaka na stadionu u Sent Etjenu. Odmah nakon datog gola Island se opredelio za oprobanu varijantu; disciplinovanom igrom na svojoj polovini maksimalno su suzili prostor između linija tako da je Ronaldo samo u 85. minutu bio u poziciji da udarcem glavom ugrozi Haldorsona, kao i Nani u 71. kada je lukavo samo okrznuo loptu nakon slobodnjaka koji je izveo Gereiro. Island je mogao da matira rivala u 86. minutu ali je odličan udarac Finbogasona zaustavio Rui Patrisio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari