Španović prva na svetu 1Foto: Starsport

Srpska atletičarka Ivana Španović je prema rangiranju najeminentnije statističke kuće „All-Athletics“, izbila na prvu poziciju svetske rang liste sa ukupno 1374 boda. Španović je do njenih 1374 boda stigla zahvaljujući pobedama na mitinzima Dijamanstke Lige (Monako 2015, Cirih 2015, Šangaj 2016) kao i osvajanja dve svetske medalje na poslednjim šampionatima; bronze u Pekingu i srebra u Portlandu.

                       

U prvom planu bodovanja prema „All-athletics“ nalazi se kontinuitet ostvarivanja velikih rezultata na velikim takmičenjima, što ide u prilog srpskoj atletičarki, koja je jedina sa liste preskočila tu magičnu granicu od sedam metara tri puta na obuhvaćenih pet poslednjih takmičenja, i koja se redovne penje na pobedničko postolje na najvećim takmičenjima još od osvajanja bronzane medalje u Moskvi 2013.godine

Bodovanje u atletici slično je bodovanju koje postoji u tenisu, naveo je Atletski savez Srbije. Svako takmičenje ima različitu vrednost (npr.rezultat od sedam metara postignut na lokalnom takmičenju neće imati istu bodovnu vrednost kao i istih sedam metara preskočenih na mitingu Dijamantske Lige), a pored toga naravno računa se plasman i sam rezultat.

Tvorci ovog sistem bodovanja izuzetni su poznavaoci atletskog sporta, tako da na primer čak i jačina vetra prilikom skoka ima određenu vrednost, i to sve na kraju utiče na ukupan broj bodova. Lista obuhvata prosek najboljih pet takmičenja godinu dana unazad od dana objavljivanja liste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari