Toronto primirio Klivlend 1Foto: FoNet

Zahuktali su se Kavsi u ovosezonskom plej-ofu rešeni da što brže i moćnije pokucaju na vrata velikog finala, međutim teren Reptorsa ispostavio se i u finalu Istoka kao “džombast” i neravan za Lebrona DŽejmsa i saigrače. Nakon uvodne plej-of serije 10-0, kojom su postali tek četvrti tim u istoriji NBA lige sa perfektnim skorom u prvih deset mečeva, momci iz Ohaja doživeli su poraz u Torontu u trećem meču finala Istoka (99:84) čime je sama završnice plej-ofa navedene konferencije postala daleko zanimljivija – 2:1.

Trijumfom u trećem duelu Reptorsi su zapravo ostvarili prvu pobedu u istoriji franšize kada je u pitanju finale Istoka i to sasvim zasluženo, s obzirom da su kontrolisali dešavanja na terenu tokom čitavog meča.

Buđenje tandema Derouzn-Lauri usko je bilo povezano sa pobedom Toronta, međutim junak trećeg meča svakako je Bizmak Bijombo, centar Reptorsa koji je uspeo da u potpunosti izostanak Jonasa Valančjunasa, koji je i dalje van tima zbog povrede skočnog zgloba. Momak iz Zaira odigrao je 39 minuta i za to vreme nanizao je čak 26 skokova (rekord plej-of serije), uz sedam poena, potpuno zatvorivši reket. Bijombo je pritom ostvario i četiri blokade, sveo je Kavse na svega 20 poena iz reketa, što je fantastičan podatak ako se u obzir uzme činjenica da je Klivlend u prve dve utakmice imao 106 poena „ispod koša“.

– Iskreno, Bijombo je bio fantastičan u trećem meču. Apsolutno je dominirao, bez njega bismo sigurno imali puno problema da dođemo do prvog trijumfa u seriji – pohvalio je Derouzn svog saigrača koji je meč završio sa bolnom grimasom zbog udarca zadobijenog u predelu pojasa.

Demar je duel završio sa 32 poena, pomoć je imao u probuđenom Kajlu Lauriju (20p) i kanadskom pleju Koriju DŽozefu (14p). U poraženom timu Lebron DŽejms sa 24 poena ostao je usamljen pošto nije imao pomoć dvojice najbitnijih saigrača: Irvinga i Lava. Obojica su imali očajno šutersko veče; Lav je za dva šutirao preslabih 1/9, za tri 1/4, ubacivši svega tri poena. Irving je takođe bio katastrofalan: za dva je šutirao 3/18, a van linije 7,25 1/7 ubacivši 13 poena. Jedini koji je, uz Lebrona, zaslužio komplimente za partiju u trećem duelu bio je DŽej Ar Smit (22p). Četvrti meč na programu je u ponedeljak, a domaćin će ponovo biti Toronto.

Skor u finalima

Istok

Klivlend – Toronto 2-1

Zapad

Golden Stejt – Oklahoma 1-1

* serija se igra na četiri dobijena meča po sistemu 2-2-1-1-1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari