Virus Barselone osvojio Evropu 1

Sedam sjajnih sezona proveo je Vlada Stošić u Crvenoj zvezdi protkanih sa nekoliko kraćih pozajmica. Važio je za brzog, tehnički nadarenog igrača, trener LJupko Petrović uvek je mogao da se osloni na njega kada bi zbog kartona ili povreda izostajali vodeći kreatori igre crveno-belih Stojković, Savićević, Prosinečki. U pohodu na Bari i osvajanje Kupa šampiona Stošić je minijaturama utkao sebe u najbolju generaciju u istoriji srpskog klupskog fudbala.

                       P { margin-bottom: 0.21cm; }* Ako je prošlost Zvezde određena uspehom u Bariju, kakva je današnjica i budućnost kluba iz LJutice Bogdana?

– Već dugo sam u fudbalu, u Španiji sam takođe aktivan fudbalski radnik, tako da pratim naš fudbal i normalno Zvezdu. Mislim da su ove godine odigrali fenomenalno, da su bili nadmoćniji u odnosu na sve rivale i da su imali jednu stvar koja mi se svidela; a to je da su istrajali u tom nizu od 24 pobede, što je karakteristika ozbiljnih ekipa. Pokazali su da idu pravim, jedinim mogućim putem, kako bi pobeđivali u Evropi.

* Kako biste okarakterisali ovosezonski – šampionski tim Crvene zvezde?

– Tim je u suštini imao sve varijante. U ekipi si mogao da vidiš momke koji su vrlo brzi, koji su dosta toga dobrog uradili na sredini terena, takođe i kvalitetne golgetere. U suštini, kad napraviš tim koji je sklopljen od igrača takvih karakteristika koji imaju igru jedan na jedan; da su sposobni da daju gol; da poseduju brzinu i da su istovremeno dobri u odbrani onda si siguran da ta ekipa može da pobeđuje u nizu.

* Od momenta kada je postalo jasno da tim Miodraga Božovića osvaja titulu počele su polemike u vezi sa tim koliko je ekipa kvalitetna da se kvalifikuje u Ligu šampiona ili Ligu Evrope. Kakvo je vaše mišljenje na tu temu?

– Zvezda trenutno ima ozbiljnu ekipicu, sa tri-četiri kvalitetna pojačanja mogu da igraju bez problema u prvom kvalifikacionom delu za plasman u Ligu šampiona. Razlika je u tome što smo mi ovde i te kako superiorni, ali u odnosu na lige u Evropi to je za nijansu ispod tog kvaliteta. Mi moramo da uložimo ekstra napor i da budemo ekstra koncentrisani da bismo prošli eliminacionu fazu.

* Zvezda je ove sezone u etar „izbacila“ Marka Grujića. Kao neko ko je bio sportski direktor Betisa, kako procenjujete njegove mogućnosti u timu kao što je Liverpul?

– Mislim da samo laici mogu da pomisle da neko poput Marka Grujića može da ode u Liverpul a da ga prethodno ljudi iz engleskog velikana nisu gledali mnogo puta. Vidi se da ima kvalitet, budućnost, međutim proces da bi pokazao da može postati vrhunski igrač je vrlo dug i on nikako ne sme da pomisli da je samim prelaskom u Liverpul napravio nešto posebno. U Engleskoj će morati da bude mnogo ozbiljniji, disciplinovaniji, da pretrči mnogo više kilometara da bi pokazao da je pravi igrač.

* Odlično ste upoznati sa kvalitetom timova u Španiji. Da li fudbaleri iz naših najboljih klubova mogu da igraju u Primeri?

– Ako pričamo o talentu; u Srbiji ima dosta igrača velikog potencijala. To su sve uglavnom momci kojima je potrebno više godina igranja kvalitetnog fudbala u nizu. Problem je što oni po dolasku u Španiju imaju poteškoća da budu standardni, jer se tamo igra mnogo brži fudbal. Mnogo su veći zahtevi, brže se razmišlja i onda kada se susretnu sa takvim standardom, ako nisu spremni da brzo prihvate zahteve Primere, treneri gube strpljenje i oni odlaze na klupu za rezerve.

Kako biste objasnili fenomen Primere? Poslednjih 11 trofeja u evropskim klupskim takmičenjima osvojili su timovi iz Španije.

– Tamo već godinama postoji virus jedan, a to je virus Barselone. Katalonci su uspeli da promene sistem igranja u celom svetu. Od Johana Krojfa pa sve do Pepa Gvardiole njihov cilj je bio da lopta krene od golmana i da igrom dođe do protivničkog gola. Nema napucavanja, sve je do noge, sve je u tačnom pasu, nema gubljenja poseda, „vlasništvo“ nad loptom je apsolutni prioritet. To je zapravo prezentacija savremenog fudbala i svi klubovi koji su mogli da iskopiraju takav sistem – to su i uradili. Prvo u Španiji, a danas smo svedoci da tako igraju recimo u Nemačkoj, Engleskoj… Uspeli su da pronađu patent kako treba igrati dobar fudbal, da navijači uživaju.

* Prošle sezone je malo falilo da postanete sportski direktor Zvezde, šta je zapravo bio „kamen spoticanja“?

– Pričao sam prošle godine sa čelnim ljudima Zvezde na tu temu. Oni su bili zainteresovani, ja sam u najmanju ruku morao da saslušam ljude iz Zvezde, jer je ona za mene svetinja. Bio sam na razgovoru, ali sam na kraju morao da odlučim u dogovoru sa mojom familijom. U suštini, morao sam sve da izvagam, dolazak bi podrazumevao preseljenje čitave porodice; deca su mi mala, žena mi je Španjolka, a ona nije bila za tu varijantu. Da sam odlučio da dođem, morao bih da prihvatim da se u startu borim sa nekim problemima koje bi imao i možda ne bih ni mogao da posvetim toliko pažnje Zvezdi. Postojao bi i pritisak od kluba… Uglavnom, nikad se ne zna, ostaje velika žal, ali mi je drago što su ove sezone uspešno uradili taj deo posla. Ne sumnjam da će tako biti i narednih sezona – poručio je Stošić.

„Fizika“ najveći problem

– Na osnovu talenta mnogi naši igrači mogli bi da se nađu u Primeri, ali sa aspekta celokupne „fizike“ i taktike malo ko bi od njih mogao da bude standardan u Španiji – iskren je Stošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari