Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić posetio je opštinu Senta, gde je razgovarao sa gradonačelnikom Sente Rudolfom Cegledijem i predsednikom Nacionalnog saveta mađarske nacionalne zajednice Jene Hajnalom o daljim planovima i projektima, kad je u pitanju savremeno kulturno stvaralaštvo.

Tema razgovora bila je vezana i za mogućnosti za realizaciju druge faze adaptacije i rekonstrukcije bivše kasarne, u kojoj će se smestiti Istorijski arhiv Sente, čije područje delovanja obuhvata i Kanjižu, Adu, Srbobran i Bečej. Pored Istorijskog arhiva Sente, u delu zgrade biće smešten i Zavod za kulturu vojvođanskih Mađara, čije sedište je u Senti. Grujić je obišao prostorije bivše kasarne, na kojoj su u predviđenom roku prve faze završeni radovi na hidroizolaciji zgrade, urađena je elektroinstalacija, u većem delu objekta stavljeni su novi podovi, okrečeni su skoro svi zidovi i uvedeno je grejanje.

Po Grujićevim rečima, pre skoro godinu dana započeta je prva faza radova na ovoj bivšoj kasarni, koja je tada izgledala prilično zapušteno i ruinirano. Danas se, rekao je Grujić, vidi da je puno toga urađeno, što znači da je prva faza radova, za koju je izdvojeno 15 miliona dinara, zaokružena i sredstva su namenski utrošena. Sledi sledeća faza sređivanja drugog dela prizemlja i prvog sprata, kako bi se Istorijski arhiv i Zavod za kulturu vojvođanskih Mađara mogao u dogledno vreme useliti i nesmetano obavljati svoje delatnosti. Izvesno je da je bilo sredstava za prvu fazu realizacije ovog projekta, a isto toliko je potrebno i za drugu, za koju tek treba da se pronađu sredstva u vrlo skromnom budžetu.

Gradonačelnik Sente Rudolf Cegledi naglasio je da je sve što je planirano u prvoj fazi urađeno, što svima pričinjava zadovoljstvo. U razgovoru sa Grujićem dogovoreno je da se vidi mogućnost za finansiranje sledeće faze radova, gde će opština učestvovati sa 20 odsto sredstava, kao i u prethodnoj fazi. Obilasku radova prisustvovali su i direktor Istorijskog arhiva Sente Ištvan Fodor, direktorka Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara Martina Gondi i članica gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje Đenđi Kormanjoš Katona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari