Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je u Strazburu, na dvodnevnoj konferenciji „Perspektive za efikasnu prekograničnu saradnju u Evropi“, da su razlike u prekograničnim programima između članica EU i zemalja koje se graniče sa EU značajne i da je presudno ko odlučuje o prioritetima prilikom programiranja prekograničnih programa.


– Veoma je važno ko odlučuje o prioritetima tokom programiranja prekograničnih programa i smatram da bi te odluke trebalo da donesu regionalne institucije na čijoj teritoriji se programi odvijaju, a ne centralne institucije koje se nalaze na programskom području – poručio je Bugarski sa konferencije u Strazburu.

Povodom preduslova uspešnog korišćenja fondova prekograničnih programa, resorni sekretar Bugarski je istakao da su od presudnog značaja tehnički i finansijski kapaciteti i da Pokrajinska vlada Vojvodine u tom smislu ulaže dosta napora, kako bi se tehnički razumeo ovaj sistem, i obezbeđuje posebne finansijske mehanizme za prekograničnu saradnju.

– Naš Sekretarijat obezbeđuje sredstva kroz konkurse za izradu strategija lokalnih razvoja za period 2014-2020. godine, a Pokrajinska vlada ima poseban finansijski mehanizam za finansiranje sopstvenog učešća, kao i za obezbeđivanje predfinansiranja aplikantima sa teritorije AP Vojvodine koji sprovedu projekte – rekao je Branislav Bugarski.

Seminar o efikasnosti prekogranične saradnje u Evropi organizuju Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evropa, Evro-institut i Evropski centar za javnu upravu, kao nastavak Kongresa Rezolucije 363, i ima za cilj da pokrene Akcioni plan i mrežu eksperata da pokrenu ove prioritete napred.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari