Prezentacija projekta Deca za mir u celom svetu, u organizaciji Svetskog kongresa ukrajinskih omladinskih organizacija i Fonda Preporoda Prikarpatija, a na inicijativu Ambasade Mađarske u Ukrajini i počasnog konzula Mađarske u Ivano-Frankivskom regionu u Ukrajini, održana je u Skupštini AP Vojvodine. Tom prilikom učenici novosadskih osnovnih škola Đorđe Natošević, Petefi Šandor i Ivo Lola Ribar primili su od svojih ukrajinskih vršnjaka poruke mira, simbolično ispisane na mapi Srbije, a uzvratili su im ispisujući poruke sa svojim željama na drugoj mapi koja će biti odneta u Ukrajinu.

Domaćini ovog skupa, koji za cilj ima da se skrene pažnja javnosti na važnost očuvanja mira u Ukrajini i celom svetu, bili su predsednici Skupštine AP Vojvodine i Pokrajinske vlade Ištvan Pastor i dr Bojan Pajtić, potpredsednici pokrajinskog parlamenta i Vlade i šefovi poslaničkih grupa. Pastor je naglasio značaj ovog projekta zbog toga što su u njega utkane osnovne civilizacijske vrednosti, rekavši da su upravo deca ta koja su uvek najveće žrtve ratnih zbivanja.

– Potpuno je normalno zato da se ne postavlja pitanje da li ćemo se punim kapacitetom priključiti ovoj akciji jer smo to sa zadovoljstvom učinili. Otvorenog srca. Deca su tu zbog toga što jedino ona mogu dovoljno glasno i jasno da izgovore rečenice koje će odraslima dopreti do svesti – poručio je. Pajtić je istakao da značaj podrške deci iz Ukrajine građani Srbije sigurno bolje razumeju od građana iz drugih zemalja koje učestvuju u ovom programu, zbog toga što su pre samo 16-17 godina živeli u sličnim okolnostima i bili svedoci ratu koji je besneo na našim prostorima.

– Zbog toga je Pokrajinska vlada spremna da obezbedi da grupa dece iz Ukrajine dođe u Vojvodinu i u pokrajinski objekat u Igalu, da im omogućimo da im bar jedan deo odrastanja bude obeležen nečim pozitivnijim nego što su rat i sukobi – rekao je Pajtić. Obraćajući se deci koja su poslala poruke vršnjacima iz Ukrajine, Pajtić je naglasio da je njihova uloga veoma važna, jer treba da pruže utehu i da upute reči prijateljstva i ljubavi svojim vršnjacima koji se nalaze u području u kome se vodi rat.

– U ratu najviše stradaju civili, ali najveće rane i najdublji tragovi ostaju na deci koja se formiraju u nenormalnim i nasilnim okolnostima. Zbog toga upravo deca treba da nose poruku mira, jer je njima mir najvažniji. Prijateljstvo između Srbije i Ukrajine postoji veoma dugo, i zbog toga osećamo ljudsku, političku i moralnu obavezu da deci koja su odrastala u ovako strašnim uslovima omogućimo da se upoznaju sa našom decom, da se druže, i da bar deo svog života provedu u normalnijem okruženju – zaključio je Pajtić.

Delegaciju Ukrajine predvodio je Jaroslav Paranok, zamenik predsednika Ivano-Frankivske oblasne državne administracije, a sastanku i predstavljanju projekta prisustvovali su i ambasadori Mađarske i Ukrajine u Srbiji, Atila Pinter i Aleksandar Aleksandrovič, predstavnici Kongresa ukrajinskih omladinskih organizacija i predsednik Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine u Srbiji Jozo Sapun.

Projekat Deca za mir u celom svetu biće predstavljen u 35 država, među njima u svih 28 država EU, dok je u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj već realizovan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari