Povodom „Dana grada Novog Sada“ juče je u sali „Srpskog narodnog pozorišta“ dodeljena „Februarska nagrada“ Novog Sada Jovanu Dejanoviću, najčuvenijem gradonačelniku Novog Sada od „Drugog svetskog rata“ do danas. Tim povodom, pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu i međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski uputio je javnu čestitku sa ocenom da je Jovan Dejanović primer kakvoj budućnosti treba da težimo.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

„Vaš rad i trag koji ste ostavili, u stvaranju uslova za bolji život građana, bio je i biće inspiracija i visok cilj za svakoga ko želi da preuzme odgovornost za vođenje Novog Sada. Moja generacija bila je u prilici da koristi usluge institucija koje ste vi izgradili i zato svesrdno pozdravljam ovogodišnju odluku da „Februarska nagrada“ ode u prave ruke, odnosno čoveku koji je pozitivan primer za sve nas kakvi ljudi treba da vode institucije i grade bolju budućnost našeg društva“, poručio je Bugarski u saopštenju kojim se čestita ovogodišnjem laureatu „Februarske nagrade“ Novog Sada.

Jovan Dejanović, čovek koji je preživeo dve godine u dva fašistička logora, najčuveniji gradonačelnik Novog Sada od „Drugog svetskog rata“ do danas, tokom čijeg upravljanja su sagrađeni „Spens“, „Most slobode“, zgrada „SNp“, „Dom zdravlja“ na Limanu, obdaništa, te nekoliko škola, veći delovi Limana, Novog naselja i drugih delova grada, kao i mnogobrojna industrijska postrojenja. Dejanović je dao znatan doprinos urbanoj izgradnji i sređivanju privrednog i komunalnog stanja u gradu i razvoju prosvetno-kulturnog i sportskog života i mnogi Novosađani ga i danas smatraju najboljim posleratnim gradonačelnikom.

Kakvog gradonačelnika je Novi Sad imao možda najbolje svedoči činjenica da su mu uručeni ključevi raznih svetskih gradova počev od Temišvara do San Franciska, te da mu je Fransoa Miteran uručio francusku „Legiju časti četvrtog stepena“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari