Na inicijativu njenog predsednika Bojana Pajtića, Pokrajinska vlada uputila je oštar protest Vladi Republike Srbije zbog drastičnog smanjenja subvencija za ratarsku proizvodnju.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

„Pokrajinska vlada smatra da je to nedopustivo i da će negativne posledice takve odluke osetiti svi građani Srbije. To će direktno uticati na smanjenje obima i kvaliteta poljoprivredne proizvodnje i, posledično, na više hiljada poljoprivrednih gazdinstava. Smanjenje subvencija odraziće se i na cene hrane i životni standard svih građana, ali i na izvoz poljoprivrednih proizvoda i privrednu snagu države. „Uredbom“ Vlade Srbije o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2016, naime, umesto dosadašnjih 12.000 dinara po hektaru, predviđeno je da će poljoprivrednici moći da računaju samo na 4.000 dinara po hektaru. Ukinuto je regresiranje goriva, regresiranje za biljnu proizvodnju je smanjeno sa 6.000 na 4.000 dinara, kao i regres za mineralno đubrivo sa 3.000 na 2.000 dinara“, stoji u saopštenju iz Pokrajine.

Kako se još navodi, državni podsticaji za poljoprivrednu proizvodnju su i dosad bili najmanji u regionu, a od ove godine, kad su tri puta manji, direktno će uticati na smanjenje vrednosti poljoprivredne proizvodnje, zbog toga što poljoprivrednici neće imati para ni za agrotehničke mere ni za sortno seme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari