Pokrajinski zavod za ravnopravnost polova i Komisija za ravnopravnost polova Grada Novog Sada održali su u Skupštini grada Novog Sada okrugli sto na temu „Stanje i perspektive razvoja preduzetništva žena u Vojvodini“.

Okrugli sto organizovan je u sklopu Istraživanja o preduzetništvu žena u AP Vojvodini koje od početka godine realizuje Zavod za ravnopravnost polova.

„Osnovni razlog za pokretanje ovakvog istraživanja jesu istraživački podaci koji kod nas i u drugim zeljama pokazuju da su žene značajno manje zastupljene u preduzetništvu. Istraživanje ima za cilj prikupljanje aktuelnih i preciznih podataka koji će stvoriti podsticajne uslove i ambijent i definisati mere za unapređenje preduzetničkih aktivnosti žena. Podaci su neophodni kako bi kreatori politika, društvene institucije, civilni sektor i druge organizacije mogli da donose i sprovode inovativne i proaktivne politike i programe za povećanje broja žena u oblasti preduzetništva i samozapošljavanja“ – istakla je Vesna Šijački, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova.

Okrugli sto organizovan je sa namerom da se identifikuju dosadašnje aktivnosti Grada u oblasti ekonomskog razvoja, i utvrdi koji vid podrške se pruža ženama preduzetnicama, koje mere i programi se sprovode i da li se evaluiraju, da li se radi rodna analiza javnih politika i kako se budžet raspodeljuje.

Član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski istakao je da grad kroz nekoliko mera stimuliše razvoj preduzetništva žena. Najznačajniji su javni pozivi za dodelu subvencija za samozapošljavanje, kao i pružanje mentorske pomoći budućim preduzetnicima u savladavanju osnovnih poslovnih izazova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari