Komentari: 0
Ostavite komentar
Ocena: 0.00
Glasaj:
Pošalji tekst
Promeni veličinu slova
Verzija za štampu
Bili ste svedok događaja?
Pošaljite nam vaše vidjenje, slike ili video..

09/09/2011 19:02 | Bački Petrovac

Večeras prva repriza predstave “Obitavalište” u Bačkom Petrovcu

Miroslav Benka: Mi smo samo stanovnici obitavališta

Autor: G. Nonin

Bački Petrovac - U Slovačkom vojvođanskom pozorištu u Bačkom Petrovcu, večeras će od 20.30 biti izvedena prva repriza predstave “Obitavalište” Miroslava Benke, čijom je premijerom 2. septembra otvoren festival “Petrovački pozorišni dani”.

Prvi vikend septembra u Bačkom Petrovcu uvek je rezervisan za ovaj međunarodni pozorišni festival koji organizuje Slovačko vojvođansko pozorište i koji uvek privuče pažnju brojne publike, ali i stručne pozorišne javnosti.

- ...Svi smo mi putnici u proputovanju između pređašnje i one strane stvarnosti, pridošli na ovaj svet, a da ne znamo odakle i s kojim ciljem i, svi nosimo teret svojih života na putu ka neumitnom kraju. Sa nama je naše genetsko i kulturno nasleđe. Ustvari, čekajući na bolje sutra, mi kao da stojimo u mestu čitavu večnost, nastanjujući OBITAVALIŠTE... – ovim je rečima Benka najavio svoj novi pozorišni komad za koji je uradio scenario, režiju, scenografiju, kostimografiju i za koju je izabrao muziku Arvo Parta. Saradnik predstave za scenski pokret je Maja Grnja, a za scenografiju i grafički dizajn Pavel Čanji.

Prvaci baleta Srpskog narodnog pozorišta Ista Stepanov-Pavlović, Bojan Radnov i Rastislav Varga u glavnim su ulogama ove neverbalne predstave u kojoj je Benka, po ko zna koji put potvrdio da je majstor vrhunske estetike kada je pozoriše u pitanju. Nije to promaklo ni pozorišnoj javnosti – Jovan Ćirilov je već istakao da je reč o predstavi u kojoj “sve odiše vizuelnom lepotom, a pre svega njegovim kostima na aerodromu, kao globalnoj metafori našeg privremenog boravka. Gde? Naravno u životu”.

Dakle, večeras u Bačkom Petrovcu prva repriza predstave “Obitavalište” Miroslava Benke kao prava uvertira za početak sutrašnjeg BITEF-a.

Ostavite komentarOstavite komentar

Komentari (0)