Skupština Vojvodine usvojila je većinom glasova inicijativu SVM da pokrajinski parlament predloži dopunu Zakona o budžetskom sistemu, kojom bi ukupni republički budžet bio osnov za obračunavanje pokrajinskog budžeta.


Tim predlogom, koji su podržali poslanici DS i LSV kao i pokrajinska vlada, zatraženo je da, u skladu sa Ustavom Srbije, pokrajinski budžet treba da iznosi najmanje sedam odsto od ukupnog budžeta Srbije, a ne, kako je zakonom predviđeno, da osnov za taj obračun budu rashodi republičkog budžeta koji se finansiraju iz poreskih prihoda.

Pre skupštinske rasprave o tom predlogu, potpredsednik pokrajinske vlade Dragoslav Petrović izrazio je očekivanje da će ta prva zakonodavna inicijativa Skupštine Vojvodine imati prioritet kod republičke vlade i da će, što je moguće, pre ući u skupštinsku procedure za dopunu tog zakona.

Petrović je naglasio da se usvojeni principi u toj oblasti, definisani Ustavom, moraju poštovati i dodao da je „drastično kršenje tih principa“ u najmanju ruku čudno jer, kako je rekao, ukoliko u Ustavu piše da je za Pokrajinu minimum sedam odsto republičkog budžeta, „onda se ispod toga ne može ići“.

Poslanik DS Nenad Borović, koji je i predsednik skupštinskog odbora za saradnju s republičkim parlamentom, istakao je da je inicijativa u skladu sa Ustavom jer je najvišim državnim aktom definisano da je ta osnovica „ukupan budžet Srbije, a ne samo rashodi koji se finansiraju na osnovu prihoda“.

Aleksandar Marton je, u ime LSV, istakao da je taj predlog najmanje što se može učiniti za pokrajinski budžet u okviru ovog Ustava i dodao da bi Vojvodini trebalo da pripadne „ne sedam, nego 47 odsto“, ako se ima u vidu to koliko Vojvodina učestvuje u punjenju državnog budžeta.

Poslanici opozicije nisu podržali predlog SVM, a u raspravi je šef poslaničke grupe okupljene oko SPS Pavle Budakov upitao zašto je ta inicijativa bila „tako ishitrena“, ili zbog čega nije data ranije.

Poslanik DSS Milenko Jovanov istakao je da se predstavnici vladajuće koalicije u Pokrajini zalažu za poštovanje Ustava kada im to odgovara, a nisu principijelni u tom pogledu kad treba poštovati odluku Ustavnog suda povodom ukinutih određenih nadležnosti Pokrajine.

Potpredsednik SNS i šef poslaničke grupe „pokrenimo Vojvodinu-Tomislav Nikolić“ Igor Mirović istakao je da je neprihvatljivo što se u ovom slučaju raspravlja samo o prihodnoj strani budžeta Pokrajine, a ne i o rashodnoj, odnosno u parlamentu se ne raspravlja kako se troši novac građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari