Posle uspeha pilot-projekta „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“, koji je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu sprovodio tokom školske 2013/2014. godine u deset vojvođanskih srednjih škola u saradnji sa Institutom za javnom zdravlje Vojvodine, resorni sekretarijat je ove godine raspisao poseban konkurs za realizaciju tog projekta.

Da je briga o reproduktivnom zdravlju veoma važna i da je razgovor o ovoj temi đacima vojvođanskih škola neophodan, pokazuje činjenica da se na konkurs prijavilo 70 srednjih škola, što je gotovo osamdeset odsto svih srednjih škola u Vojvodini.

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu podržao je 66 srednjih škola, a sa odabranim školama potpisani su ugovori. Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić istakla je važnost projekta, koji je, prema njenim rečima, izuzetno bitan za zdravlje vojvođanskih srednjoškolaca.

– Za razliku od prošle godine, mnogo toga se promenilo kada je reč o realizaciji projekta „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“. Sada imamo 65 edukatora više, a promenio se i budžet koji smo raspodelili školama. Promenilo se i po svoj prilici raspoloženje, jer smo tokom prošle školske godine mi bili ti koji smo tražili partnerske škole koje su sprovodile projekat nakon anketiranja đaka, njihovih roditelja i školskih odbora, a ove godine su se škole same prijavljivale na naš konkurs i time je naše zadovoljstvo veće, jer se ispostavilo da je za ovim projektom mnogo veće interesovanje nego što je bilo ko od nas očekivao – kazala je Marinika Tepić navodeći da je pozitivno iznenađenje prijavljivanje škola u kojima se odvija nastava na jezicima nacionalnih manjina.

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu je za ovaj konkurs izdvojio 20 miliona, čime je pokriven budžet za svaku prijavljenu školu.

– Ja verujem da svi političari, kada sednu u krugu svoje porodice sa svojim najbližima, zapravo znaju kolika je neophodnost ovog predmeta i da je investiranje u prevenciju zapravo najjeftinija investicija, jer prevenira sve one posledice i bolesti čije lečenje mnogo više koštaju državu nego uvođenje novog predmeta, a mlade zdravlja, porodice, pa neretko i glave – rekla je Tepićeva uz konstataciju da ovakve inicijative u Srbiji nisu jednostavne jer zahtevaju ozbiljnu političku podršku.

Prisutne predstavnike škola pozdravile su i članice radne grupe koja je poslednje dve godine radila na ovom projektu Aleksandra Kapamadžija, Snežana Ukropina i Marija Zotović.

Aleksandra Kapamadžija istakla je koliko je važno sprovoditi ovaj projekat jer je to veoma bitan način očuvanja reproduktivnog zdravlja.

– Veoma mi je drago što se ovoliki broj škola uključio u realizaciju projekta, jer to samo znači da nam je svima veoma važno reproduktivno zdravlje naših mladih i koliko se uklapamo u savremene tokove i vaspitanja dece i očuvanja njihovog zdravlja, kako njihovog tako i zdravlja cele nacije i da imamo zdravo potomstvo. Pretprošle godine smo se, na inicijativu pokrajinske sekretarke za sport i omladinu, okupili u jednom timu koji uključuje ginekologe, urologe, epidemiologe, doktore socijalne medicine, psihologa, omladinske radnike i sve ostale strukture koje se bave ovim temama, kako bi što bolje napravili ovaj program. Koristili smo referentnu literaturu koju preporučuje i Svetska zdravstvena organizacija i sve vrhunske ustanove po principima seksualnog obrazovanja – rekla je profesorka Aleksandra Kapamadžija.

Da je psihološki aspekt sadržaja koji nudi „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“ takođe veoma bitan naglasila je profesorka Marija Zotović.

– Naš program je usmeren na adolescente koji imaju svoje specifičnosti. Adolescencija je period u kome se eksperimentiše sa raznim stvarima, tada se kreće u prve bliske odnose, tako da ovaj sadržaj ima veoma važan i psihološki deo gde mladima razjašnjavamo osnovne pojmove koji možda i nama odraslima nisu dovoljno jasni. Kao, na primer, šta je to zaljubljenost, po čemu se ona razlikuje od prave ljubavi, zatim osnažujemo mlade da budu sposobni da kažu „ne“ jer je dobrovoljnost i zaštićenost tokom seksualnog odnosa ono za šta se mi zalažemo, a ne zabranjivanje ili ohrabrivanje. U skladu sa tim, našim priručnicima koje će dobiti i đaci i edukatori su obrađene sve ove teme – rekla je profesorka Zotović.

Odabrani edukatori koji će sprovoditi kroz četrnaest vannastavnih radionica ovaj projekat u srednjim školama proći će obuku na Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Reproduktivno zdravlje pred parlamentom?

– Cilj nam je bio da svi zadovoljno ulaze u učionice i predajući i slušajući ovaj predmet, jer će nam u budućnosti sve te škole i zadovoljni đaci upravo biti najjači argument kada budemo istupili pred Narodnu skupštinu tražeći izmenu i dopunu obrazovnog zakona koji bi ovaj sadržaj uveo bar kao izborni predmet u sve škole na teritoriji Republike Srbije – istakla je resorna sekretarka Marinika Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari