Predsednik „Pokrajinske vlade“ Bojan Pajtić i njen potpredsednik i predsednik „Pokrajinskog saveta za migracije“ Mihalj NJilaš, razgovarali su sa šefom predstavništva „Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice“ u Srbiji („UNHCR“), Hansom Fridrihom Šoderom.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Pajtić je u ovom susretu u „Pokrajinskoj vladi“ istakao da je poseta pravovremena, i podsetio da je ova vlada za opštine Kanjiža i Subotica od početka jula obezbedila pomoć koja je sadržala 34 tone prehrambenih artikala, vode, sredstava za higijenu i dezinfekciju.

– Pokrajina će usmeriti i 13.7 miliona dinara pomoći opštini Kanjiža za zdravstvene usluge, i omogućavanje dobrih sanitarnih i higijenskih uslova namenjenih izbeglicama sa Bliskog istoka koji privremeno borave u pokrajini. Veoma je važno stvoriti dobre uslove pre zime, kad će okolnosti biti složenije – istakao je on pohvalivši učešće i saradnju sa „UNHCR“. Pajtić je naglasio da je „Pokrajinska vlada“ uvek pružala humanitarnu pomoć ljudima u nezavidnoj situaciji, te da kao narod i društvo imamo obavezu da iskažemo solidarnost. U razgovoru se osvrnuo i na 90-te godine i izbegličku krizu, i sve ono kroz šta je naš prostor već prošao, kad smo dočekivali ljude koji su dolazili da nađu krov nad glavom u našoj sredini. On je naglasio da je pored sagledavanja i praćenja stanja, nedavno osnovan i „Pokrajinski savet za migracije“, koji će uspostaviti aktivnu saradnju sa „Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije“ i međunarodnim organizacijama.

Hans Fridrih Šoder zahvalio se na onome što je dosad urađeno, i u AP Vojvodini, koja je kako je kazao uspešno reagovala na okolnosti sa izbeglicama sa Bliskog istoka. On je naglasio da je Srbija imala proaktivnu ulogu i reagovala bolje od Grčke i Makedonije. Šoder je istakao da će „UNHCR“ pomoći u potrepštinama i lekovima namenjenim izbeglicama, koje trenutno borave u Pokrajini, te da je razgovor jedan od koraka više za dobru organizaciju povodom ove situacije i njenog razvoja u predstojećem periodu. On je kazao i da je Srbija u ovim uslovima reagovala bolje od drugih članica EU, koje prema međunarodnom zakonodavstvu imaju obavezu da pomažu izbeglice. Istakao je i da očekuje od lokalnih samouprava i pokrajine da i dalje budu transparentne po ovom pitanju, što će za rezultat imati dalju uspešnu saradnju.

Mihalj NJilaš ovom prilikom istakao je da je u ovom trenutku, veoma bitna saradnja na praćenju priliva izbeglica u Kanjižu, koja ima skromne kapacitete. Stoga je pravovremeno planiranje po njemu, jedan od važnijih aspekata zbog pružanja pravovremene pomoći izbeglicama, i dobre organizacije ove lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari