Iz budžeta Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice izdvojio je 160 miliona dinara za nabavku opreme za osnovne i srednje škole u Vojvodini i za sufinansiranje programa i projekata u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja u Vojvodini.

                       

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Resorni sekretar i potpredsednik Pokrajinske vlade Mihalj Njilaš istakao je da su potrebe ulaganja i zahtevi škola daleko veći od sredstava koja su im namenjena.

„Nije uopšte bilo jednostavno podeliti 160 miliona dinara, kad imamo zahteve od naših škola i udruženja koja rade u obrazovanju, za 380 miliona dinara. Znači, postoje mnogo, mnogo veće potrebe nego što imamo para i mogućnosti“, kazao je Mihalj NJilaš obraćajući se direktorima osnovnih i srednjih škola i drugim korisnicima konkursnih sredstava, okupljenih u velikoj sali Skupštine Vojvodine.

On je istakao da je prilikom raspoređivanja sredstava posebna pažnja obraćena na to da deca budu zadovoljna.

„Rukovodili smo se jednim jedinim principom, u skladu sa konkursnim merilima i uslove, a to je da bude što više zadovoljne dece u ovim školama. Zato će skoro sve naše škole dobiti sredstva za opremanje i nadam se da će se već od naredne školske godine kvalitet obrazovno-vaspitnog rada poboljšati“, podvukao je NJilaš.

Za nabavku opreme za vojvođanske osnovne i srednje škole, u ovoj budžetskoj godini, Pokrajinski sekretarijat je obezbedio 145 miliona dinara, a za sufinansiranje programa i projekata škola, regionalnih centara za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju i udruženja, izdvojeno je 15.7 miliona dinara.

Na konkurs za opremanje prijavila se 381 škola sa teritorije Vojvodine. Konkurisalo je 69.71 odsto od svih osnovnih škola i 87.02 odsto od svih srednjih škola u Vojvodini.

Škole su najviše tražile i dobile sredstva za nabavku računarske opreme, nameštaja, opreme za obrazovanje, opremu za usavršavanje bezbednosnog sistema, sportske opreme.



Udvostručiti sredstva za škole

Resorni sekretar Mihalj NJilaš istakao je veliku potrebu za povećanjenm sredstava koja će biti dodeljena školama. „Nadam se da ćemo u budžetu AP Vojvodine za narednu, 2016. godinu, ne samo zadržati ove stavke, nego ih čak i udvostručiti, jer to nalažu potrebe“ istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari