Istraživanje javnog mnjenja Ipsos stratedžik marketinga o procesu evrointegracija Srbije pokazalo je da bi se 62 odsto građana Vojvodine izjasnilo za ulazak Srbije u EU, istakao je pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski, i dodao da je istraživanje pokazalo da je politika Pokrajinske vlade u potpunosti u saglasnosti sa mišljenjem građana Vojvodine i njihovim očekivanjima od procesa evrointegracija.


– Napori koji smo uložili u izgradnju kapaciteta administracije predstavljaju primer dobre prakse ako se uzme u obzir nivo saradnje sa predstavnicima nacionalnih zajednica, saradnje u prekograničnim projektima koje smo ostvarili, aktivnu politiku prema romskoj zajednici, koja predstavlja jednu od najprogresivnijih. To su sve ohrabrujući znaci da opredeljenost građana i želja da Srbija bude punopravna članica EU imaju svoje duboko utemeljenje i da moramo da uložimo napore na dodatnoj izgradnji kapaciteta, kako bi taj proces bio brži, i kako bi za građane bio razumljiviji i prihvatljiviji – istakao je Bugarski.

On je istakao i da je oko 25 odsto građana Vojvodine putovalo u neku od zemalja EU u prošloj godini, i da se taj procenat u odnosu na 2014. nije značajno promenio, ali da iskustvo koje građani dožive u EU ima uticaj na njihovo mišljenje. On je napomenuo da evropski osećaj raste sa stepenom obrazovanja stanovništva i da je logično da se poljoprivrednici plaše konkurencije na otvorenom evropskom tržištu, ali i da moraju biti svesni da su benefiti koje donose evropske integracije kroz fondove, i mnogo veće subvencije, kao i dostupnost sredstava, ono što može poboljšati njihovu proizvodnju.

– Modernizacija Srbije treba da se sprovede zarad nas samih, a ne samo zato što nam je cilj da budemo deo jedne veće evropske porodice, a informisanost građana o evrointegracijama mora da raste i Pokrajinska vlada radi na tome da što više približi građanima funkcionisanje evropskih institucija. Važno je da opredeljenost građana Vojvodine i poverenje ka EU postoji i raste – naglasio je Bugarski.

Direktor za odnose s javnošću u Ipsosu Marko Uljarević ovom prilikom rekao je da prema istraživanju postoji bitan raskorak kako građani ocenjuju brzinu evropskih integracija i šta bi oni želeli. Dominantno je mišljenje da će se Srbija suočiti sa mnogo većim izazovima tokom procesa integracija nego što je to bio slučaj sa zemljama u okruženju, koje su postale deo evropske porodice. Takođe trenutna brzina pridruživanja EU je manja od željene brzina građana. Primetno je i smanjenje optimizma u vezi s periodom kada će Srbija postati članica EU. U odnosu na 2014, kada je 46 odsto građana Vojvodine očekivalo da će se to desiti u periodu 2020-2025, sada je to 33 odsto, a raste broj onih koji očekuju da će se to desiti nakon 2025, sa pet na 18 odsto. Građani veruju da će Crna Gora prva od država u regionu ući u EU.

Kroz analizu je zaključeno da građani Srbije još uvek nisu dovoljno informisani o procesu evropskih integracija, a dve trećine građana smatra da reforme treba sprovesti, čak i da ne uđemo u EU, već da bi Srbija postala bolje društvo. Koliko je Evropa racionalan izbor pokazuje i to da su građani Srbije i Vojvodine odgovorili na pitanje da li bi za svoje dete želeli da živi u Evropi ili Rusiji, gotovo dve trećine građana Vojvodine kaže da je to neka od zemalja Zapadne Evrope.

Istraživanje je sprovedeno u 39 lokalnih samouprava u Vojvodini u decembru prošle godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari