Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin položio je venac na spomenik čuvenog srpskog učenjaka Vase Stajića.

Kraj spomenika u Ulici Žarka Zrenjanina u Novom Sadu okupili su se predstavnici Pokrajinske vlade, „Vojvođanske politikološke asocijacije“, kao i predstavnici drugih organizacija i građani koji su želeli da odaju poštu slavnom filozofu, istoričaru i piscu.

Vasa Stajić za života je dao velik doprinos razvoju srpske nauke i naučnoistraživačkog rada. Rođen 10. februara 1878. u Mokrinu, gimnaziju je pohađao u Kikindi, Sremskim Karlovcima i Senju. Propagirao je socijalističke ideje usled čega je izbačen iz „Karlovačke gimnazije“. Studirao je prava i filozofiju u Budimpešti, Parizu i Lajpcigu.

Zalagao se za socijalističke ideje i predvodio je „Reformistički srpski nacionalni pokret mlade vojvođanske inteligencije“, a 1922. pokreće list „Nova Vojvodina“, a bio je urednik i lista „Prosveta“ i „Letopisa“. Vasa Stajić napisao je više od 20 knjiga, od kojih su mnoge ostavile značajan trag, poput „Novosadske biografije“ i „Velikokikindski distrikt“, a autor je i više od 100 naučnostručnih rasprava. Posle „Drugog svetskog rata“ izabran je za doživotnog predsednika „Matice srpske“.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari