Program Evropske unije, „Evropa za građane i građanke“ promovisan je u Skupštini AP Vojvodine u organizaciji Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije i saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. Program je namenjen predstavnicima organizacija civilnog društva i jedinica lokalnih samouprava sa teritorije Republike Srbije.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Uoči početka promocije, Vesna Piperski Tucakov, podsekretarka u resornom sekretarijatu, zahvalila se Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom na dugogodišnjoj uspešnoj saradnji, koja je ostvarena u okviru promovisanja brojnih programa Evropske unije.

– Mi možemo da budemo primer dobre prakse, pošto je Vojvodina multietnička sredina, koja značajno promoviše evropske integracije. Pokrajinska administracija ulaže veliki trud na uspostavljanju saradnje sa civilnim društvom i lokalnim samoupravama sa jedne strane, a sa druge strane sa republičkim institucijama. Jedino taj recept može da omogući uspešnu saradnju svih aktera, kako u okviru socioekonomskog razvoja, tako i u promovisanju tolerancije demokratskog društva, transparentnosti i drugih sličnih vrednosti – kazala je ona.

Jelena Pajović van Renen, rukovoditeljka grupe za međunarodnu saradnju i evropske integracije Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, podsetila je da u ovom programu Srbija učestvuje od 2012. godine.

– Ovo je program EU namenjen pre svega udruženjima građana, organizacijama civilnog društva i jedinicama lokalne samouprave. Oni u okviru ovog programa mogu da svojim projektima, zajedno sa drugim organizacijama civilnog društva učestvuju, i na neki način bore za sredstva, koja su namenjena za njegovu realizaciju. Ukupna vrednost ovog programa, koji traje do 2020, iznosi 185 miliona evra – istakla je ona.

Opšti ciljevi programa „Evropa za građane i građanke“ su doprinos razumevanju EU, njene istorije i različitosti, kao i promocija evropskog građanstva i unapređenje građanskog i demokratskog učešća na nivou EU. Cilj prezentacije je predstavljanje novih prioriteta programa, upoznavanje sa njegovom strukturom i rokovima za podnošenje predloga projekata.

U periodu od 2016. do 2020. prioriteti programa „Evropa za građane i građanke“ su višegodišnji i obuhvataju različite teme značajne za neposrednu prošlost, ali i savremeni kontekst EU i našeg regiona, i daju velike mogućnosti za učešće zainteresovanih aktera iz Srbije. Aktuelni poziv za podnošenje predloga projekata za sve mere programa otvoren je do 1. marta 2016. Drugi rok je 1. septembar 2016. godine.

Posebno je zanimljivo to što je jedna od mera programa evropsko sećanje, koje je posvećeno obeležavanju važnih događaja i trenutaka u evropskoj istoriji. Ove godine jedan od prioriteta za evropsko sećanje biće sećanje na 25 godina od raspada Jugoslavije. Zato bi bilo važno da što više organizacija civilnog društva i jedinica lokalnih samouprava osmisli svoje projekte do prvog naznačenog roka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari