Pokrajinska administracija dobila je prestižno priznanje Fajnenšel tajmsa, svetski poznatog ekonomskog časopisa, prema kojem Vojvodina zauzima sedmo mesto od 148 evropskih regiona u strategiji privlačenja stranih investicija. Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić istakao je da se, od 2001, oko 40 odsto stranih investicija koje su došle u Srbiju, našlo upravo u Vojvodini, koja čini 26 odsto ukupne teritorije i stanovništva Srbije. On je naglasio da je Vojvodina bila osnovni pokretač stranih investicija.


– I koliko god je aktuelni režim pokušavao da minimalizuje zasluge Pokrajine u privlačenju stranih investicija, može to da se čini preko domaćih medija, ali ne može istina da se sakrije od Fajnenšel tajmsa i od najprestižnijih finansijskih institucija u svetu. Zato je Vojvodina danas sedma od 148 evropskih regija u privlačenju stranih investicija, a Srbija je nažalost, prema Blumbergu, sedma najbednija ekonomija na svetu – naveo je Pajtić.

– Oko sedam i po milijardi evra stranih investicija došlo je dosad u Vojvodinu, zaposleno je oko 70.000 ljudi u prethodnom periodu i imali smo priliku da svedočimo jednom nepriličnom trendu gde je gospodin Vučić u suštini prisvajao one investicije koje su dovodili i realizovali Pokrajinska vlada i VIP fond. Reč je o fabrikama Tisa Automotiv, Svarovski, Frezenijus, Magna, Kalcedonija, Grundfos, Luvat, kao i Hančinson – kazao je on.

Pajtić je naglasio da je nagrada Fajnenšel tajmsa rezultat ukrštanja niza mera koje su za strane investitore bile opredeljujuće da dođu na naše područje. Osvrnuvši se na podatak da je 2011. broj svinja u Srbiji bio na nivou koji se danas postavlja kao cilj, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin izneo je zapažanje, kako je rekao, istaknutog srpskog ekonomiste da bi, izgleda, osnovni cilj srpske ekonomije danas trebalo da bude povratak na pokazatelje iz 2011. Vasin je dodao da se posrtanje srpske ekonomije poklopilo sa dolaskom na vlast aktuelne republičke vlade.

– Po svim privrednim pokazateljima Vojvodina prednjači na nivou Republike Srbije. Ako je srpska privreda tretirana kao sedma među najlošijim, kakva bi tek bila da Vojvodina nije ostvarila rezultate koji su iznad proseka i koji su najbolji na nivou Republike Srbije. Ti rezultati su ostvareni u onim oblastima na koje ima uticaj Pokrajinska vlada kroz svoje programe i mere – naglasio je Vasin.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski podvukao je da je, od 2012. godine, ovo treći put da je Vojvodina nagrađeni region, što je rezultat desetogodišnjeg rada. On je naglasio da je to rezultat, između ostalog, i opredeljenja Pokrajinske vlade da kroz Strategiju razvoja 2014-2020. sistemski predvidi razvoj koji kroz konkretne mere prevazilazi obim od milijardu evra koje treba da budu uložene u društvo u Vojvodini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari