Vezivanje sindikata 1

Jesu li sindikati u Srbiji nezavisni? Pitanje koje se s vremena na vreme nađe u fokusu javnosti, ovog puta je opravdano jednim pomalo bizarnim događajem.

U Fijatu, u Kragujevcu, radnicima koji su letos štrajkovali, već danima se deli novac i to tako što prvi čovek Samostalnog sindikata Zoran Marković „ide kroz fabriku sa kesom para, a njegova dva saradnika idu iza njega sa evidencijom u kojoj piše kome treba da da koliko novca“. I onda on iz kese izvadi smotuljak, izbroji odrezano i podeli zahvalnom radniku.

Scena je bizarna zbog načina podele, ali je daleko ozbiljnije pitanje od toga, odakle sindikatu toliki novac – četvrt miliona evra, koliko će ukupno biti podeljeno štrajkačima, kao pomoć za vreme provedeno u štrajku, za koje im poslodavac, sasvim u skladu sa zakonom, neće dati plate.

E sada, neosporno je pravo sindikata da svojim članovima daje pomoć, da prikuplja novac od članarina i da čuva ušteđeno u svojim fondovima iz kojih će finansirati borbu za prava radnika. To je i njegova obaveza i jedna od osnovnih poluga sindikalne moći.

Ali, da bi to bila „poluga sindikalne moći“, taj novac mora pripadati sindikatu, to jest ne sme biti dobijen od onih protiv kojih se sindikat bori – u ovom slučaju od Fijata, odnosno, može se slobodno reći, i od države. Jer, ako poslodavac finansira sindikat, onda je jasno da taj sindikat ne radi u interesu radnika, nego u interesu poslodavca. Ili po onoj narodnoj: čija zemlja njegova i vera.

A upravo to se sada stavlja na teret Samostalnom sindikatu. Rivalski Nezavisni sindikat je ubeđen da je Samostalni dobio novac upravo od Fijata kako bi radnike platio, umirio i zadržao kredibilitet među njima, za sledeći slučaj kada bude zatrebalo upravljati njihovim nezadovoljstvom. Nezavisni sindikat naravno ima motiv da ovako misli – između ostalog i zato što on nema taj novac da podeli svojim članovima, a ovi drugi imaju, ali objašnjenje Samostalnog sindikata daje potpunog osnova ovakvoj sumnji. Na pitanje odakle im četvrt miliona evra, prvo su rekli – od Saveza samostalnih sindikata Srbije. A kad je SSSS demantovao da im je dao bilo kakav novac – od „stranih i domaćih donatora koji su hteli da ostanu anonimni“.

To su dva potpuno različita objašnjenja data u razmaku od 24 sata. Ovo prvo se ispostavilo kao lažno, a drugo je neproverivo. Država je decidno rekla da ona nije dala pare Fijatovim sindikalcima, ali sam Fijat – ćuti.

S obzirom da je Samostalni sindikat sa italijanskim šefovima sklopio sporazum koji su mnogi okarakterisali kao izrazito loš, čak se odrekavši prava na štrajk u naredne tri godine, precizno objašnjenje odakle toliki novac mora biti dato. U suprotnom će samo narastati uverenje da je i u pregovorima o štrajku, za Samostalni sindikat važila deviza: veži konja gde ti gazda kaže.

Gde se takav konj vezuje, svima je jasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari