BB Srbija 1

Agencije Standard end purs i Fič povećale su kreditni rejting Srbije sa BB- na BB, što je u redovima vlasti dočekano uz najveće oduševljenje.

Svakako dobra vest došla je kao posledica fiskalne konsolidacije, odnosno smanjenja javnog duga i budžetskog deficita, uz očekivanje da će Srbija nastaviti da beleži privredni rast, makar i mali. Ovim se naša zemlja vratila tamo gde je i bila pre šest sedam godina, odnosno pre trenutka kada je počela da se ubrzano i nerezonski zadužuje, posle čega joj je kreditni rejting pao.

Pomeranje sa BB- na BB rejting je pomak za jedan korak i u najboljem slučaju mogao bi da dovede do nižih kamatnih stopa na našem tržištu i do većeg poverenja stranih investitora u Srbiju, što bi trebalo da olakša ulazak svežeg kapitala u zemlju i potencijalno otvaranje novih radnih mesta. Sve je to naravno na prilično dugom štapu, prvo zato što je ovo i dalje samo za jedan nivo bolji rejting od pređašnjeg, ali i zato što bi restriktivnija monetarna politika Evropske centralne banke, odnosno njena odluka da prestane da „štampa“ evre, u narednom periodu mogla da podigne euribor, pa time i kamate na ovom tržištu. Tada bolji rejting ne bi doveo do pada kamata, ali bi opet delovao pozitivno, to jest manji rizik ulaganja u Srbiju trebalo bi i da smanji negativni efekat podizanja kamatnih stopa, tako što će pasti premije rizika.

Druga bitna stvar koju treba znati je da je i taj BB rejting i dalje nizak, što znači da se ulaganja u Srbiju još uvek tretiraju kao špekulativna. Čak i ako bismo se podigli još jedan korak iznad, na rejting BB+, i dalje bismo ostali u domenu špekulativnog tržišta. Tek onaj naredni stepenik, dva korak daleko od naše sadašnje pozicije, BBB-, Srbiju dovodi u rang zemalja koje se smatraju kredibilnim investicionim destinacijama.

A dotle je dug put. Trenutno je u okruženju ispod nas samo Bosna, dok smo egal sa Albanijom i Makedonijom, a ispod Hrvatske, Crne Gore, Bugarske, Rumunije i Slovenije.

Ali, ako Srbija bude nastavila da drži nizak deficit i da javni dug zadrži na silaznoj putanji, a istovremeno bude uspela da u kontinuitetu obezbedi privredni rast koji neće biti anemičnih dva odsto kao ove godine, te ako nastavi da napreduje na putu evropskih integracija i ne dođe do ugrožavanja političke stabilnosti u regionu, nema sumnje da će u narednim godinama doći i bolji kreditni rejting i sa njim više investicija i dugoročno više novca za sve. A jedan od preduslova za sve to je da se naučimo odsustvu euforije, kojoj smo skloni pri svakoj dobroj vesti i odsustvu defetizma kojem naginjemo pri svakoj lošoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari