Jedna od tema nedavno održanog Svetskog ekonomskog foruma u Davosu bila je budućnost hrane. Ukazano je na značaj poštovanja principa održivog razvoja i činjenicu da će za 30 godina potreba za hranom u svetu biti 60 odsto veća nego danas. Kako je kafa napitak koji se, posle vode, najčešće konzumira, to se ova biljka našla na listi useva čije uzgajanje podrazumeva vođenje računa o principima održivosti.

Statističari su izračunali da svake sekunde 5.500 ljudi širom sveta uživa u šoljici instant kafe. Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi zadovoljstvo ispijanja omiljenog crnog napitka moglo, već u skorijoj budućnosti, da bude dovedeno u pitanje, usled klimatskih promena, bolesti biljaka, loše tehnike uzgajanja i globalnog trenda selidbe ljudi iz ruralnih u urbane krajeve.

Takav scenario predstavljao bi zanimljiv obrt, imajući u vidu da je pre gotovo 80 godina, preciznije 1938, u Brazilu ogroman višak plodova ove biljke doveo do kreiranja prve instant kafe, u nameri da se smanji konzumiranje prekomerne količine tog napitka. Nedavno istraživanje kompanije Nestle pokazuje da bi cena kafe u narednih 30 godina mogla da skoči za čak 76 odsto. Prema procenama iznetim u Studiji fokusiranoj na zrno „arabike“ do 2050. godine bi, zbog globalnog zagrevanja, površina na kojoj se uzgaja kafa u Brazilu mogla da se smanji za četvrtinu, što bi rezultiralo rastom cene. S druge strane, poljoprivreda se može suočiti sa ozbiljnim izazovima zbog vrućina koje mogu da umanje kvalitet useva i povećaju pritisak štetočina i bolesti. Pored globalnog zagrevanja, na poskupljenje kafe može uticati i potencijalni rast cena nafte.

Ohrabruje, međutim, podatak da je ovakav scenario moguć samo u slučaju da se kafa na svetskom nivou ne uzgaja na održiv način. U tom kontekstu treba posmatrati i zalaganje organizacija, poput Mreže održive poljoprivrede, Zajedničkog koda za zajednicu kafe i Alijanse za prašume, da se akcenat stavi na promociju međunarodnih standarda održivosti. Tome treba dodati i podatak da 250 agronoma kompanije Nestle sarađuje sa 170.000 uzgajivača kafe u 15 zemalja, obaveštavajući ih o najnovijim tehnikama uzgoja, kako bi dobili najbolje od svojih useva. Tako je, recimo, 2014. godine 134.000 farmera prošlo obuku u oblasti održivog uzgoja. Od 2010. do 2020. ova kompanija će uložiti 350 miliona dolara u projekte održive proizvodnje kafe.

 

Dobar potez kineske vlade

Kina, u kojoj je nacionalno piće čaj, postala je u proteklih nekoliko decenija svetska sila u proizvodnji kafe. Osamdesetih godina prošlog veka, zbog malih prinosa čaja i kukuruza, kineska vlada je ohrabrila poljoprivrednike da gaje kafu. Farmeri su bili obučavani da povećaju prinose i kvalitet zrna, držeći se principa održivosti. Stoga ne čudi što najveći proizvođač kafe na svetu fokus stavlja na saradnju sa lokalnim poljoprivrednicima u Kini, od kojih danas direktno kupuje zelena zrna „arabike“. Da se trud isplatio na to ukazuje i podatak da je proizvodnja kafe u provinciji Junan, 2014. godine, dostigla nivo od 50.000 tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari