Da smo normalna država kao što nismo, novi zakon o radu najavljen još sredinom prošle godine odavno bi prošao sve selekcije, od radne verzije pretresene na javnoj raspravi oko koje bi se usaglasili svi socijalni partneri do gotovog teksta spremnog za usvajanje u Vladi i Skupštini. Ovako, teksta nema, nije ga ni bilo, a nacrt se ne nazire. Najave Ministarstva rada i socijalne politike, što je trebalo da bude glavno na ovom, za radnike Srbije kapitalnom projektu, nestale su negde u oblaku predizborne trke i sada ćemo svi zajedno da čekamo novu vlast. I dok će neki drugi zakoni novu vladu sačekati u fioci, po svemu sudeći novi zakon ili bar izmene i dopune starog zakona o radu pisaće neki drugi ljudi.


– Zastalo je, kaže predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije Ranka Savić za Forum na pitanje šta se dešava sa zakonom o radu. Zastalo je, napominje ona, kao i sve ostalo što zastaje u Srbiji kada pravog razgovora na tu temu nema. A da razgovora između socijalnih partnera nema u dovoljnoj meri odavno i nije vest.

– Socijalni dijalog je na nuli i mi se kao trudimo da nešto dovedemo bar do jedinice. Celo leto se nije govorilo o zakonu o radu i navodno sada bi u septembru trebalo da se sastane radna grupa i da razgovara o tome, ističe Savićeva.

Temu zakona o radu opet je pokrenuo niko drugi nego MMF. U poslednjoj poseti Beogradu pre nekoliko dana predstavnici ove međunarodne institucije su osim sa ljudima iz vlasti oko potpisivanja novog kreditnog aranžmana, iz predostrožnosti, razgovarali i sa sindikatima. Predstavnik MMF-a Albert Jeger nije propustio da ponudi preporuke državi Srbiji i samim tim obavesti sindikate da strani investitori u Srbiji imaju dosta problema i da ne bi bilo loše kada bi se u novi zakon ubacile odredbe koje bi rešile problem otpremnina.

– Jeger nas je informisao da je razgovarao sa Ljajićem (ministar rada) o jednom delu koji se odnosi na zakon o radu, a tiče se otpremnina. Rekao nam je da strani investitori neće da dolaze i da imaju problema s otpremninama i da ne bi trebalo da se one isplaćuju za ceo radni staž, već samo za one godine koje je radnik proveo u toj firmi, napominje Savićeva. Sindikati su, prema njenim rečima, burno reagovali na ovakav zahtev, a Jeger je nakon toga rekao da su to ipak samo „njihove preporuke“.

– Bila je pomalo zategnuta situacija. Mi smo rekli da izmene i dopune zakona nisu briga MMF-a , već države, sindikata i građana Srbije – napominje Savićeva.

O nekim drugim momentima ovog zakona nije bilo razgovora, a Savićeva kaže da će teško i da ga bude jer su Kosovo i EU i druge „visoke“ teme uvek te koje više okupiraju pažnju vlasti.

Poslednjih meseci ovaj razgovor sa MMF-om jedino je konkretno pominjanje zakona o radu, iako je završetak nacrta bio najavljen još za prva tri meseca ove godine. „Pomerili smo donošenje nacrta za početak sledeće godine jer ne želimo da radimo bez sindikata i poslodavaca. Želimo da nađemo najpre zajednički jezik sa njima, da ne dozvolimo da se desi da neke krucijalne stvari ostanu nepromenjene“, rečeno je Forumu u Ministarstvu rada još krajem 2010. Zajednički jezik očigledno još nisu počeli da pronalaze jer od teksta zakona nema ništa, čak ni osnovnog teksta.

– Ne postoji ni osnovni tekst, sve se svodi na sporadične razgovore, nema ni radne verzije i videćemo da li će se desiti nešto u septembru. Mislim da od toga sada neće biti ništa i da će i Vlada kao i Ministarstvo izbegavati donošenje takvog zakona, kaže Ranka Savić, ubeđena da će zakon dočekati novu vladu. U isto to je ubeđen i predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović.

– Novi zakon biće donet kada stigne nova vlada. Zasad ne znamo ni da li se radi na njemu. Ovo što je MMF predložio a što se tiče otpremnina nikako ne odgovara radnicima i mi ćemo u svakom slučaju biti protiv takvih odluka, ne samo kada je u pitanju ovaj zakon već i neki drugi, napominje Cvetanović. On kaže da je već znao da će problema sa zahtevima stranih investitora biti. „U Beloj knjizi sam video koliko se ide na smanjenje prava zaposlenih i to ne možemo da prihvatimo, naglašava Cvetanović. On podseća da je u poslednje tri godine više od 400.000 radnika ostalo bez posla i da će do kraja godine ta cifra biti još veća.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da svako ko bi u „ovom trenutku pokušao da menja Zakon o radu imao probleme“. Orbović kaže da je sindikat protiv toga da se Zakon o radu menja, „pogotovo na taj način da oni predlažu izmenu ovog ili onog člana, ali kad budemo dobili zvaničan predlog, zvanično ćemo i odgovoriti“.

– Niti je bilo razgovora na tu temu, niti se radna grupa sastajala i nije bilo nijednog predloga osimonog koji je MMF imao nedavno. O svemu tome moraćemo da razgovaramo na sednici SES-a, kaže Orbović za Forum.

Sednica SES-a 19. septembra

Sednica Socijalno-ekonomskog saveta na kome bi se, između ostalog, razgovaralo i o Zakonu o štrajku, trebalo bi da bude održana 19. septembra, kaže Ljubisav Orbović za Forum. Predsednik Samostalnog sindikata, predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak i ministar rada Rasim Ljajić sastali su se pre dva dana na kolegijumu SES-a i dogovorili se o okvirnim temama tog razgovora. „Razgovaraćemo o zakonu o štrajku, potpisivanju kolektivnih ugovora u grani hemije i nemetala, ali i o tome šta se dešava sa Sporazumom socijalnih partnera koji treba da pratimo svakog meseca“, ističe Orbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari