Još 27. februara smo, zajedno sa Srpskim ratnim veteranima, predali Sekretarijatu za socijalnu zaštitu Grada Beograda, sekretarki Jasmini Ivanović, zahtev za pristup informaciji od javnog značaja kojim smo tražili da nam dostave odluka na osnovu koje je Sekretarijat raspisao Konkurs za finansiranje programa boračkih udruženja iz Beograda za period april 2015 – mart 2016 godine, sa pratećom dokumentacijom. U iščekivanju odgovora, pretprošlog četvrtka smo na ovim stranama objavili otvoreno pismo Sekretarijatu sa kritičkim osvrtom na uslove Konkursa. Pismo je prethodnog dana predato i Sekretarijatu.

Umesto da nam dostavi ono što je poZakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dužan da učini javnim, Sekretarijat je prošle nedelje odgovorio na naše otvoreno pismo. Iz odgovora saznajemo da je Jasmina Ivanović iz nekog razloga u međuvremenu smenjena, da je umasto nje imenovana Nataša Stanisavljević, ali da se u politici prema veteranskim udruženjima nije promenilo ništa, jer Sekretarijat brani Konkurs na kome se sredstva dele na osnovu nejasnih kriterijuma „kvaliteta“ udruženja, a ne na osnovu kvaliteta programa i njegovog doprinosa ciljnoj grupi. Sa ovim ili onim kadrovima načalu, Sekretarijat ostaje potpuno odsečen od populacije radi koje je osnovan, nastavlja se politika potpunog ignorisanja stvarnih problema veterana, koja se realizuje osnaživanjem udruženja koja su bliska vlastima, dok udruženja koja se bore za prava veterana, i zbog toga suprodstavljaju politici vlasti, za svoje programe u ovoj godini neće dobiti ni dinara.

Sledi, naravno, žalba Povereniku za informacije od javnog značaja. U sledećem broju izvestićemo vas o daljim koracima u suprodstavljanju zaoštrenoj rešresiji vlasti protiv veterana, represiji koja za cilj ima da krunske svedoke učešća Srbije u ratu i dalje drži van društvenog života, u magli privatnih i porodičnih problema u koju su uterani po povratku iz rata, i koju su nastavile da prave sve dosadašnje vlasti bez razlike.

U saradnji sa listom „Republika“ u ponedeljak smo održali skup potpisnika Apela javnosti protiv progona Zdravka Deurića i radnika i malih akcionara Jugoremedije i Penphrme, krunskih svedoka činjenice da isključenje radnika iz odlučivanja o sudbini njihovih preduzeća nije bilo preduslov za oporavak privrede; naprotiv, radnička borba je mogla biti oslonac za oporavak i način da se izbegne katastrofa privrede koju živimo danas. Prenosimo delove diskusija sa skupa.

U petak ćemo razgovarati o daljim koracima u borbi protiv rehabilitacije Draže Mihailovića, procesa u kom se vlasti i njihove skutonoše svojski trude da na svetlo javnosti izvedu makar jednog krunskog svedoka za svoje istorijsko utemeljenje. Nisu našli ni jednog jedinog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari