Site name

Stručnjaci nezadovoljni aktivnostima koje se sprovode u bezbednosti saobraćaja, posebno povećanjem broja poginulih i broja nastradalih u poslednjih nekoliko godina

Raste broj poginulih i nastradalih u saobraćaju

Zaključci sa 12. Međunarodne konferencije “Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici”, koja je održana na Tari, od 19. do 22. aprila, biće objavljeni u ponedeljak, 15. maja na konferenciji za novinare u Press centru UNS-a, saopšteno je danas.

2

Piše: D. Đ.

13. maj 2017. 15:09

U radu Konferencije je učestvovalo više od 350 stručnjaka iz zemlje i inostranstva koji su iskazali nezadovoljstvo aktivnostima koje se sprovode u bezbednosti saobraćaja, posebno povećanjem broja poginulih i broja nastradalih u poslednjih par godina, za koje je Strategijom bezbednosti saobraćaja Republike Srbije za period 2015-2020. godine bilo predviđeno smanjenje ovih pokazatelja!

Prema podacima iz Integrisane baze podataka o obeležjima bezbednosti saobraćaja, Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, u toku 2015. i 2016. godine došlo je do povećanja broja nastradalih lica u saobraćaju, odnosno nisu ostvareni ciljevi iz Strategije bezbednosti saobraćaja na putevima 2015-2020, navodi se u informaciji predsednika Organizacionog odbora konferencije doc. dr Miladina Nešića i predsednika Programskog odbora konferencije prof. dr Krsta Lipovca.

Prema podacima koji su preuzeti sa serbia.gdi.net/ibbs, od 11.05.2017. broj nastradalih u 2014 -18.531, u 2015 – 19.949, a u 2016 – 21.248 osoba. Takođe, u porastu je broj poginuli: u 2014 – 536, u 2015 – 599, dok je u 2016. godini broj poginulih lica 607.

Učesnici Konferencije na Tari su iskazali i zabrinutost zbog promena u finansiranju aktivnosti u bezbednosti saobraćaja koje će značajno umanjiti mogućnost sprovođenja daljih aktivnosti u lokalnim samoupravama. O ovim i drugim značajnim problemima zbog kojih se nepotrebno gine u saobraćajnim nezgodama u Srbiji, na konferenciji za novinare u ponedeljak govoriće priznati stručnjaci iz bezbednosti saobraćaja u Republici Srbiji.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

VUK

13. maj 2017.

Kakva agencija za bezbednost saobracaja? Njihova jedina preokupacija je otimanje sto vise para izmisljanjem dodatnih nameta i sertifikata koje oni izdaju i predlaganje povecanja iznosa kazni koje ce uzimati drzava. Stvarnim uzrocima povecanja saobracajnih nesreca oni se ne bave. Smanjenj kolicine alkohola je posledica pritiska osiguravajucih kuca da ne bi placale premije, pojasevi pozadi pogoduju drzavi, kao i izmisljanje drugih prekrsaja, homologizacija i drugi sertifikati samo agenciji za vece plate. Tu instituciju treba ukinuti jer nije opravdala svrhu, a osnovna je smanjenje nesreca u saobracaju a ne otimanje para i pogodovanje odabranima.

andrej

13. maj 2017.

Sad ce vuciceva vlada i ministar saobracaja casom da promene definiciju "nastradalih" i da vidis kako se menja slika i statistika. ili npr mogli bi da racunaju samo one koji imaju i uplaceno zivotno osiguranje - a ostali, ko im je kriv. Ma ne treba ni popovi da ih opevaju. A mogli bi da racunaju i samo one koji su strejt i glasaju za opoziciju.