Stamatović: Argumenti za hitan sastanak 1

Predsednički kandidat Milan Stamatović pozvao je danas predsedničke opozicione kandidate na hitan sastanak i tvrdi da se izbori 2. aprila već unapred mogu smatrati neregularnim i za tu tvrdnju navodi niz argumenata.

Jedan opozicioni kandidat za predsednika Republike optužen je da je ubio svog najboljeg prijatelja, drugome je supruga proglašena za vođu narko klana u Beogradu, a on optužen za saučesništvo u ubistvu četvorice gardista, treći je proglašen za agenta CIA, četvrti je „imenovan“ za šefa „stečajne mafije“ i moja malenkost je, jednim udarcem, postala i ukrajinski špijun i vođa „Đukanovićevog mafijaškog klana na Zlatiboru“, napisao je Stamatović u pozivu opozicionim kandidatima na hitan sastanak.

On inicira sastanak zbog toga što su, kako tvrdi, predsednički izbori 2017. najneregularniji izbori u Srbiji od 1990. do danas.

U prilog tezi da se izbori koji se održavaju u nedelju već unapred mogu smatrati neregularnim, osim „crtanja meta na čelu od strane Vučićevih jurišnih propagandnih odreda“, Stamatović navodi još niz argumenata.

Stamatović pita da li je i gde ikome u demokratskom svetu palo na pamet da menja uslove pretkvalifikacija za predsedničku trku, kao što se to čini ovde tako što 1. marta 2017, srpski notari, prvi put u istoriji, preuzimaju validiranje skupljanja potpisa za kandidature, a da već sutradan zvanično otpočne izborna kampanja, zbog čega su svi kandidati, osim kandidata Vučića koji je 60.000 potpisa skupio ginisovskog brzinom od nekoliko sekundi po jednom potpisu – prvu trećinu kampanje potrošili boreći se sa alama Vučićeve paradržavne, a stvarno partijske, birokratije?

Stamatović podseća da se kontrola biračkih spiskova radi iz Vučićevih centara moći i sami spiskovi su „tajna u koju uvid imaju samo najpouzdaniji Vučićevi saradnici“; da će se glasovi sa Kosova brojati u Raški i Vranju bez učešća predstavnika opozicionih kandidata.

On dodaje da je paradržavna birokratija učinila sve da onemogući da svoje biračko pravo ostvari nekoliko miliona državljana Srbije koji žive u inostranstvu, da je medijski odnos zastupljenosti kandidata u ovoj kampanji 92 odsto prostora za Vučića, a samo osam za ostalu desetoricu kandidata,

„Kandidat Vučić najbrutalnije zloupotrebljava činjenicu da se „takmiči“ iz fotelje predsednika Vlade i to koristi da svoje državničke susrete kao premijer, a intenzivirao ih je do iznemoglosti baš u finišu ove kampanje, upotrebi radi dobijanja „podrške“ od svetskih državnika, počev od nemačke kancelarke, ruskog predsednika, prvog čoveka Republike Srpske, mađarskog ministra inostranih poslova, bivšeg italijanskog ministra diplomatije, nekadašnjeg nemačkog kancelara, navodi Stamatović.

Zbog svega toga, Stamatović je pozvao opozicione kandiate da se hitno, već danas ili sutra, sastanu i dogovore zajednički aktivan nastup koji podrazumeva i upoznavanje nadležnih domaćih i međunarodnih institucija o ovim i brojnim drugim primerima neregularnosti koji prete da ugroze legitimirt, ali i legalitet ovog izbornog procesa.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari