Ema Stoun: Lepa i svoja 1Foto: Mike Nelson/EPA

Film „La La Land“ dobio je sedam Zlatnih globusa u svim najvažnijim kategorijama, pa tako i za najbolju glumicu, priznanje koje je ovaj put osvojila Ema Stoun.

Uz kolegu Rajana Gozlinga, koji je takođe osvojio Globus za najbolju mušku ulogu, ona je i doslovce zaigrala ovu ulogu i nagovestila da će verovatno biti i ozbiljan takmac za predstojećeg Oskara. A govoreći o tome kako bira uloge, Ema je rekla da je ukrala citat koji je čula od Gozlinga – „uloge su kao pesme. Mnoge od njih su dobre, ali samo neke vas potaknu da plešete“.

Ema je za Zlatni globus bila nominovana i za prvu glavnu ulogu u filmu „Devojka na lošem glasu“, a već sledeće godine sa dramom „Služavke“ bila je nagrađena zajedno sa ostatkom ženske postave ovog filma od Udruženja glumaca i Udruženja filmskih kritičara, a uloga u Oskarom nagrađenom filmu „Čovek-ptica“ donela joj je takođe priznanje kolega – Udruženja glumaca, kao i nominacije za brojna druga priznanja. U stvari, od samog početka njena karijera se izgleda kreće između dve krajnosti – popularnih, komercijalnih ostvarenja poput „Spajdermena“, i filmova reditelja sa snažnim autorskim pečatom – kao pomenuti „Čovek-ptica“ Alehandra Gonzalesa Injaritua ili „Magija na mesečini“ slavnog Vudija Alena. Sve to u desetak godina karijere (računajući od prvog filma sa glavnom ulogom) koja je otpočela snimanjem serija u tinejdžersko doba, kada je u 14-oj godini uz podršku roditelja (majke domaćice i oca preduzetnika) napustila dalje regularno školovanje i preselivši se sa majkom u Los Anđeles počela da se prijavljuje na audicije.

Ema Stoun rođena je 6. novembra 1988. kao Emili Džin Stoun. Ime je skratila u Ema prema istoimenoj članici sastava Spice girls koji je kao školarka obožavala. Od 2001. do 2015. bila je u vezi sa kolegom Endruom Garfildom, sa kojim je igrala u „Spajdermenu“. Osim karijere koja ide sve ozbiljnijim uzlaznim putem, ova prirodna plavuša i farbana crvenokosa od svog prvog filma svrstavana je ne samo u najveća glumačka otkrovenja i buduće nade, već i na sve moguće i nemoguće liste lepote, seksepila, poželjnosti… Svesna svog izgleda, shvatila je na vreme da je sve to ipak stvar samopouzdanja: „Ne mogu da zamislim bolju predstavu lepote od nekoga ko se ne boji da bude svoj.“

NJeni omiljeni filmovi nastali su mnogo pre njenog rođenja – „Svetla velegrada“, „Harold i Mod“, „Mreža“, Menhetn“. Od glumica divi se Marion Kotijar i Lorin Bekol, između ostalog zbog upečatljive hrapave boje glasa kakav ima i sama. Prijateljice su joj Mila Kunc, Tejlor Svift i DŽenifer Lorens. Ima mlađeg brata Spensera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari