Mihail Barišnjikov: Velika igra  1Foto: FoNet Aleksandar Levajković

Nakon što je 14. izdanje Beogradskog festivala igre zvanično završeno 11. aprila, Velika igra (kako je glasio slogan ovogodišnje manifestacije) ipak se nastavlja, i to pravim spektaklom – nastupom baletskog superstara Mihaila Barišnjikova.

Doduše, jedan od najvećih igrača 20. veka, uz Vaclava Nižinskog i Rudolfa Nurejeva, na sceni će izvesti jedno prevashodno dramsko delo „Brodski/Barišnjikov“, ali da nije tako, publika u Beogradu bila bi uskraćena za gostovanje ovog igrača, glumca, fotografa… Barišnjikov se, naime, povredio početkom godine igrajući predstavu „Pismo jednom čoveku“ u režiji Boba Vilsona, zbog čega do leta neće nastupati nigde. Tačnije, nigde osim u Beogradu (i u Londonu) i to sa ovom, na sreću, ne toliko fizički zahtevnom predstavom inspirisanom delom Josifa Brodskog, ali opet sa tri izvođenja tokom tri dana. Zato je i nastup koji je prvobitno trebalo da bude uvertira u 14. BFI postao postfestum događaj.

Barišnjikov je poreklom iz Rige, gde je počeo da studira balet još kao devetogodišnjak. Kao mladić nastupao je u Kirov baletu u Lenjingradu i vrlo rano je postao jedan od najpoznatijih sovjetskih baletana. Ipak, tokom turneje 1974. godine u Torontu zatražio je politički azil od države Kanade. Svoj odlazak iz SSSR-a je jednom prilikom objasnio rečenicom: „Ja sam individualac a tamo je to zločin“, ipak uvek ističući da mu je sovjetski sistem dao profesiju i obrazovanje, dok umetnici u Americi moraju sami da se bore da prežive.  

Igrao je sa mnogim kompanijama, ali se na kraju zadržao u Baletu Njujorka, a kasnije postao i umetnički direktor Američkog baletskog teatra u Njujorku. Zvezda klasičnog baleta vremenom je počeo više da se bavi modernom igrom. „Moderna igra je slobodnija, demokratskija, transparentnija i bliža srcima publike“, objašnjava Barišnjikov, koji se igre nije odrekao ni zbog svojih problema sa kolenom ni zbog svojih godina (sledeće godine puni 70). 

S velikim uspehom bavi se i drugim umetničkim oblastima. Počeo je da glumi na nagovor Romana Polanskog, koji mu je i predložio pre četvrt veka da uradi adaptaciju Kafkinih „Metamorfoza“ na engleskom jeziku. U pozorištu je igrao još i dela Bunjina, Beketa, Čehova, Harmsa… Ostvario je i nekoliko zapaženih filmskih uloga („Bele noći“, „Igrači“) a čak je bio i nominovan za Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu za film „Životna prekretnica“. Široj javnosti Barišnjikov je verovatno najpoznatiji kao Rus Aleksandar Petrovski, jedan od partnera Keri Bredšo u popularnoj seriji „Seks i grad“. Za njega to nije ništa čudno, budući da ga je na televiziji videlo, kako kaže, „više ljudi nego da je igrao svakog dana poslednjih 20 godina“. 

Poslednjih godina najviše se bavi fotografijom koju smatra teškom koliko i klasični balet jer jedan pogrešan pokret može da pokvari sve. Među brojnim priznanjima koje je dobio su i Nagrada Kenedi centra, Nacionalni orden Legije časti…

Oženjen je bivšom balerinom Lisom Rajnhart, sa kojom ima troje dece, a iz veze sa glumicom Džesikom Land ima još jednu ćerku. Kreirao je parfem koji nosi njegov nadimak Miša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari