Site name

Formiran tim za pisanje deklaracije Srbije i RS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle sastanka najviših predstavnika Srbije i Republike Srpske u Beogradu, da je formiran tim koji će raditi na pisanju Deklaracije o zaštiti i očuvanju srpskog naroda.

17

Piše: N1

02. septembar 2017. 10:24

Foto: FoNet/TV Fonet

Predsednik Vučić i premijerka Ana Brnabić sastali su se u Beogradu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom RS Željkom Cvijanović. Na sastanku je dogovoreno formiranje tima koji će pisati Deklaraciju o zaštiti i očuvanju srpskog naroda, a koja će, kako je posle tog susreta objasnio Vučić, biti u skladu sa svim međunarodno-pravnim aktima.

Deklaracija će, kako je rekao, istaći pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, pravo na izučavanje nacionalne kulture, istorije, geograije, očuvanje nacionalnog kulturno-istorijskog nasleđa i obrazovanje na sprskom jeziku

Za ostvarivanje tih prava biće formiran budžetski fond, a biće i redefinisano dosadašnje konkursno finansiranje za dijasporu, objasnio je Vučić.

Radiće se, kako kaže, i na ujednačavanju školskog programa srpskog jezika i književnosti u Srbiji i RS, kao i na organizovanju đačkih ekskurzija, omladinskih kampva, i letnjih i zmiskih škola u Srbiji i RS.

Vučić je rekao i da se na sastanku razgovaralo o više konkretnih projekata, te da će Srbija sa pet do pet i po miliona evra finansirati izgradnju vrtića u Trebinju i Brčkom, izgradnju studentsko-đačkog doma u Vlasenici, rekonstrukciju ulica u Palama, rekonstrukciju sportske dvorane i izgradnju trga u Istočnom Sarajevu, rekonstruckiju mosta koji povezuje Zvornik Mali Zvornik, i podršku opštinama u Federaciji BiH većinski naseljenih Srbima.

Vučić je rekao da Srbija u budžetu, zaključno sa avgustom, ima tačno milijardu evra bolji rezultat od planiranog, i da odatle imamo mogućnosti da pomogne RS.

Predsednik je zahvalio premijerki Ani Brnabić i ministru finansija Dušanu Vujoviću koji će, kako je najavio, uskoro dobiti nagradu Svetske banke, MMF-a i Juromanija (Euromoney) za najboljeg ministra u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Vučić: Ne menjamo format razgovora sa Prištinom

Dijalog sa Prištinom vodi se pod patronatom Evropske unije, ona je za nas posrednik i ne mislimo da menjamo bilo kakav format razgovora, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je, komentarišući pisanje medija da je moguće uključenje u pregovore Nemačke i SAD, na konferenciji za novinare rekao da, ako velike sile budu tražile to, "onda će sve velike sile biti uključene". Ne mislim da je to u ovom trenutku u igri, istakao je Vučić. (Fonet)

povezane vesti

komentari (17)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

EPP

02. septembar 2017.

Kad gledate drzavne tv vesti Severne Koreje sve je kao u bajci.Cvece i ushiceni narod svud naokolo. U isto vreme pola nacije gladuje i prezivljava iskljucivo sa hranom UN (citaj zapad) U isto vreme njihov predsednik ih "spasava" od tog zapada. Ova milijarda je bajka iz Severne Koreje a ova dvojka ce nas spasavati kao sto Kim Jong spasava svoje.

ivanjan

02. septembar 2017.

Podrzavam ovu ideju.

Dragoslav

02. septembar 2017.

Ne znam da li je neko primetio, ali ko je pratio konferenciju za stampu i nastavak programa na RTS-u mogao je videti nesto konacno sto zasluzje paznju. Naime AV je na konferenciji za stampu istakao da povezanost naroda sa obe strane Drine mora biti u svim segmentima. Kao primer je naveo i Zikinu sarenicu koja bi trebalo da se prenosi kako iz Srbije tako i iz R.Srpske. Nakon konferencije RTS je prekinuo emitovanje Sarenice i pustio kratki video - "intermeco" sa prizorima iz okoline Sipova a onda iz okoline Valjeva. Posle toga je usledila deveta epizoda serijala "Nesto lepo" koju govori glumac Dragan Nikolic. Epizoda nosi naslov "O gluposti". Urednistvo RTS-a su CAREVI, svaka cast...

Nenad Radaković

02. septembar 2017.

Nakon Hrvatskog -Bošnjačkog sukoba u BiH na relaciji Izetbegović -M.Tuđman i žestokih sporova oko tvrdnje Tuđmana da je Bosna dolaskom mudžahedina prvi korak ka ostvarivanju islamske države ,poziva na oprez i razuman pristup svemu tome, kao i poziv hrvatskih političara iz BiH ,srpskom rukovodstvu iz Srpske da ''''''''pripomognu formiranju hrvatskog entiteta govori o svemu.Pametno je što se i Srbi u Bosni kao i rukovodstvo Srbije distancira od tih nesporazuma na relaciji bošnjačko-muslimanski korpus sa jedna strane i hrvatski sa druge.

Dragan

02. septembar 2017.

Milijarda Eura oteta izgladnelom narodu za projekte koji mozda nece ni započeti a pare će se preliti u dzepove političke elite. Školski primer pljačke ! A patriJote , glupaci ispranog mozga, će naravno biti presrećne zbog brige srBskom narodu

Maja sludjena

02. septembar 2017.

Besposlen pop jarice krsti. Moze i ovce,svejedno je.

evropske vrednosti su jedina buducnost

02. septembar 2017.

Memorandum na mala vrata. Vrati ti nama gradjansku slobodu. Pa ko hoce da se bavi tvojim projektom neka izvoli da donira. Ili uvedite porez SPC pa ce biti fondova za te projekte koje ona ionako forsira. Meni je najvazniji projekat Evropa i da za delovanje na tom projektu ima dovoljno i sredstava i volje. Ovako kako je nece se to ostvariti ni za dve generacije.

Jovan

02. septembar 2017.

Ta takozvana deklaracija o "zastiti srpskog naroda" je bestijalna izmisljotina u cilju pustanja patriotskih magli koje trebaju da prekriju prodaju Kosova i Metohije. Zastitu srpskog naroda smo osetili na kozi nakon sveukupnog politicarenja Vucic Aleksandra, posebno od kako se dograbio apsolutne vlasti pocev od 2012 godine zHVljujuci pobedi Tomislava Nikolica na tadasnjim predsednickim izborima. Vucic je svoga "politickog oca" zloupotrebio kao trojanskog konja. Ko to ne shvata, nije mu nista jasno sada i ovde.

Hedona

02. septembar 2017.

Deklaracija je potrebna da bi se sačuvali Srbi na prostoru bivše SFRJ. Pokušaj da se obori deklaracija iz Drezdena 1928 godine kada se promovisao antisrpsko.

Bane

02. septembar 2017.

Mi imamo milijardu evra viška?? I sad ćemo to kao da damo jer nam je previše? A isti ovaj danas izjavljuje kako zna da narod mnogo teško živi, ali biće bolje jednom. Ima li kraja ovom rastućem naprednom ludilu? Da li je moguće da nikako ne može da se spreči njihovo svakodnevno pi.anje po Srbiji? Stravično, nemam drugi izraz za ovo što smo doživeli.

Vlak u snijegu

03. septembar 2017.

Premijerka Srbije Brnabić i predsednik Srbije AV direktno krše Ustav pošto se ovaj drugi meša u posao premijerke koja treba da vodi spoljnu politiku države a ne predsednik ! Brnabić je trebala da se sastane sa svojim kolegom iz BiH po ovom pitanju a ne AV koji je je napravio dobar potez po sebe postavivši za predsednika-cu Vlade osobu bez autoriteta koja će uvek biti u njegovoj senci prilikom donošenja bilo kakve odluke vezane za rad Vlade ili bilo kojeg strateškog poteza koji je,u suštini,u nadležnosti srpske premijerke a ne predsednika. Koju je odluku Brnabićka donela samostalno a da prethodno nije dobila dozvolu od predsednika?To se zove autokratski sistem a ne demokratija. Uostalom,koliki dignitet ima gđa. premijerka pokazuje i to što je morala podneti izveštaj,pravdanje,transkript svog intervjua,ruskom ambasadoru čep-urinu. To nema nigde na svetu,sem u Srbiji! Svaka čast Ani na obrazovanju,ali nije ona za ovaj posao. AV će je ispljunuti prvom prilikom kad mu ne bude potrebna.

Siniša Živković

03. septembar 2017.

Deklaracija (tj. objava ili izjava) u politici nastaje uglavnom kada njen autor (pojedinac, grupa autora, reprezenti države itd.) smatra da u nečemu postoji nepravda koju treba istaći i ispraviti, dakle njom se iskazuje izvestan bunt u odnosu na trenutno stanje. Ovde moram Vučića da citiram: "Deklaracija će, kako je rekao, istaći pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, pravo na izučavanje nacionalne kulture, istorije, geografije, očuvanje nacionalnog kulturno-istorijskog nasleđa i obrazovanje na sprskom jeziku". I ne bi u ovoj rečenici ništa bilo sporno kada bismo čuli ko to i gde napada (negira, sprečava i sl.) pravo na upotrebu srpskog jezika i pisma, pravo na izučavanje nacionalne kulture, istorije, geografije itd. Pošto se to u samoj Srbiji ne dešava, možemo da pretpostavimo da Vučić misli na Srbe u dijaspori (prvenstveno onoj u bivšim jugo-republikama). Da li će njima u ostvarivanju pobrojanih prava ova deklaracija pomoći? Ja mislim da neće i da će izazvati potpuno suprotan efekat. Kako će reagovati oni "Za dom spremni" i "hrvatski branitelji"? Kako će reagovati Vukovarčani? Kako će reagovati "Majke Srebrenice"? Kako će reagovati svi oni kojima su srpske vojne i paravojne snage ubijale i vojnike i civile? S obzirom na veliku netrpeljivost, a ponegde i patološku mržnju prema Srbima, samo možemo da očekujemo da će se negativne emocije ponovo potpaliti, pojačati i Srbima stvoriti nove i teže probleme. Zato mislim da je jedini mogući put stvaranje dobrosusedskih odnosa, pomirljiva i razložna diplomatija, dijalog i ukazivanje na činjenice koje remete civilizovan i normalan odnos prema našoj dijaspori.

Dragan

03. septembar 2017.

Da ne pricamo napamet. Ponudio sam Predstavniku RS u Srbiji Cicovicu i Generalnom sekretaru Akademije RS u Banja Luci jedan casopis za ucenike osnovnih i srednjih skola koji se izdaje u Srbiji, na cirilici, besplatno, da distribuiraju svojoj deci. Ne, nisu ni odgovorili posteno. Toliko o deklaraciji i saradnji Srbije i Republike Srpske. Njima je vaznije da Dodiku nabave novi helikopter.

peter kel(N)er

03. septembar 2017.

Nećete verovati, ali čim sam pročitao vest da Dodik dolazi u Beograd na sastanak sa Vučićem, znao sam da dolazi da traži neku "oklapinu". I naravno-tako je i bilo.Pet miliona ili nešto više eura za koješta/ vrtići u Trebinju i Brčkom, studentsko đački dom u Vlasenici/? To znači da u Vlasenici postoji i neki fakultet????? Ako bi se ugledali na njih onda bi uskoro trebalo očekivati i neki od fakulteta npr. u Lajkovcu.

boban m.

03. septembar 2017.

secate li se kakvi s.anje je napravio "memorandum" ? spremite se, eto ga ponovo.

Mirza NP

03. septembar 2017.

Necete uspeti u rasturanju Bosne kao sto niste 90tih kad ste bili najjaci. Branicemo je svim sredstvima. A jel u timu za pisanje deklaracije i Rasim Ljajic ?

DK

03. septembar 2017.

Da li će Deklaracija biti pisana LATINICOM!