Ćamil Duraković: Bol nema nacionalnost 1

Srebrenica nije grad mrtvih ljudi, niti grad podela, moramo živeti u bratstvu i jedinstvu, rekao je juče načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

On je otvarajući Komemorativnu sednicu Skupštine Opštine istakao da bol porodica, koje su izgubile najmilije u genocidu u Srebrenici, nema nacionalnost.

„Možda je ovo najbolja prilika da vidimo pravo lice Srebrenice, jer u Potočarima neće biti ukopani samo Bošnjaci već prvenstveno ljudi“, naglasio je Duraković. Komemorativnoj sednici prisustvovali su predstavnici izvršne i zakonodavne zajednice Republike Srpske, predstavnici verskih organizacija i predstavnici žrtava genocida u Srebrenici.

Istaknuto je da se Komemorativna sednica održava se u čast svih srebreničkih žrtava i da se u miru i tišini treba pomoliti onima koji su stradali. „U Srebrenici skoro da nema porodice koja nije izgubila jednog člana tokom 1995. godine. U ovom gradu treba graditi mir, poštovanje i dobrosusedstvo. Ne smemo, zaboraviti ono što je bilo, ali moramo nastaviti graditi budućnost radi dobrobiti naše dece“, rečeno je juče.

Takođe, američki državni sekretar Džon Keri rekao je juče danas da Amerikanci stoje uz narod BiH povodom 11. jula 21-ogodišnjice od genocida u Srebrenici. On je istakao da svi odgovorni moraju da budu pozvani na odgovornost. U saopštenju Stejt departmenta se navodi da lider Bosne moraju da se ujedine da bi BiH išla napred, te da promovišu socijalnu koheziju, dobro upravljanje i ekonomski prosperitet. Takođe, dodaje se, trebalo bi da dozvole deci i unucima „srebreničke generacije“ da izgrade snažne zajednice i vode bezbedne živote.

„Odajemo počast sećanju na više od 8.000 stradalih muškaraca i dečaka. Odajemo priznanje njihovim porodicama, koje još tragaju za pravdom. Sećanje na ovaj užasan zločin je važno, ali ono što je još važnije je sprečiti da se išta slično opet dogodi“, naveo je Džon Keri.

Dodik: Dupli aršini

Banjaluka – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u subotu u Bratuncu, nakon komemorativnog skupa povodom 24 godine od velikog stradanja Srba srednjeg Podrinja i Birča 1992. godine, da je, osim njihovog stradanja, napravljen još jedan zločin tako što je oko 3.500 ljudi ubijenih do 1995. palo u senu kasnijih događaja vezanih za Srebrenicu. „Ukoliko mi ne budemo odlučni da nastavimo obeležavanje ovih događaja i stradanja, niko drugi nam to neće učiniti“, istakao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari