Eksplozija u Turskoj, osmoro mrtvih 1Foto:metesohtaogluTW

U eksploziji automobila bombe, koja je potresla Dijarbakir, većinski kurdski grad na jugoistoku Turske, premijer Binali Jildirim saopštio je da je osam ljudi poginulo.

Ministar pravde Bekir Bozdag je rekao da su žrtve bombaškog napada policajci i civili.

Eksplozija se desila u Baglar distriktu grada Dijarbakira blizu sedišta policijskih snaga zaduženih za razbijanje demonstracija.

Kancelarija guvernera Dijarbakira je saopštila da je zabranjena Kurdska radnička partija preuzela odgovornost za napad.

Turski mediji prenose da je eksploziv bio sakriven u jednom miniautobusu, navodi AP.

Turska se suočila sa serijom bombaških napada u proteklih 18 meseci, koje su izveli ili kurdski pobunjenici ili islamski ekstremisti.

Kako prenosi Anadolija, kancelarija provincijskog guvernera je saopštila da je eksplodirala automobil-bomba i da se veruje da je za napad odgovorna zabranjena Radnička partija Kurdistana.

Kako navode eksplozija se desila blizu zgrade koja je deo sedišta gradske policije, a nekoliko kola hitne pomoći poslato na mesto eksplozije. Svedoci navode da se detonacija čula širom grada.

 Eksplozija je odjeknula nekoliko sati nakon što je policija izvršila raciju u sedištu prokurdske Narodne demokratske partije (NDP) u Ankari i uhapsila 11 poslanika, među kojima i lidera Selahatina Demirtaša, kog svetski mediji nazivaju „Kurdskim Obamom“.

Uhapšena je i kopredsednica NDP Figen Juksekdag. Advokati te stranke su saopštili da su oni uhapšeni jer su odbili da svedoče o zločinima u vezi sa terorističkom propagandom. Turska optužuje NDP za povezanost sa kurdskom militantnom organizacijom Radničkom partijom Kurdistana, koju SAD, EU i Turska smatraju terorističkom organizacijom.