VMRO-DPMNE dobio 51 mandat, SDSM 49 1Nikola Gruevski Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Makedonska državna izborna komisija saopštila je sinoć rezultate posle prebrojanih svih 100 odsto glasova, na osnovu kojih VMRO-DPMNE ima 51 mandat, Socijaldemokratski savez Makedonije 49, Demokratska unija za integraciju (DUI) 10, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri, a Demokratska partija Albanaca (DPA) dva.

Partija VMRO DPMNE pobedila je na izborima i mandatar će biti lider stranke Nikola Gruevski, izjavio je visoki funkcioner te stranke Vladimir Đorčev. On je pozvao lidera Socijaldemoratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva da čestitita pobedu VMRO DPMNE, jer kako je rekao, on i njegova stranka treba da imaju evropske manire i da verifikuju izbore.

„I zvanično je potvrđeno da je VMRO DPMNE partija pobednik na ovim izborima. Razlika je oko 20.000 glasova. Pobedili smo u šest, od sedam izbornih jedinica“, rekao je Đorčev na konferenciji za novinare nakon što je Državna izborna komisija objavila simulaciju mandata na osnovu preliminarnih rezultata prema kojoj VMRO ima 51, a SDSM 49 poslaničkih mesta.

Kako su preneli lokalni mediji, Đorčev je ocenio da je Makedonija imala fer, inkluzivne i demokratske izbore i dodao da je sada vreme za prevazilaženje krize i da ne treba da se prave podele, već da svako treba da dobije šansu da učestvuje u demokratskom procesu.

Funkcioner VMRO DPMNE je rekao i da ne očekuje da Zoran Zaev podnese ostavku i povuče se iz političkog života, što je obećao da će uraditi u slučaju da izgubi. „Ipak odluka je na njemu i na članstvu SDSM“, rekao je Đorčev i pozvao članstvo VMRO da dostojanstveno proslave pobedu.
Pristalice VMRO DPMNE, nakon što je DIK saopštio preliminarne rezultate parlamentarnih izbora, proslavile su na ulicama makedonskih gradova pobedu stranke bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari