HDZ postigao dogovor, Hrvatska dobija novu vladu 1

Premijer Hrvatske i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izjavio je večeras da je postignut dogovor s opozicionom Hrvatskom narodnom strankom (HNS) o formiranju nove vlade i nove parlamentarne većine.

„Završen je proces konsultacija s našim partnerima. Dogovorili smo popunjavanje vlade novim ministrima“, rekao je Plenković posle sednice Predsedništva HDZ i celodnevnih pregovora s HNS.

On je rekao da će novi ministri, od kojih su dva iz HNS, biti predstavljeni sutra, i da očekuje da tokom dana budu izglasani u Saboru, ali nije želeo da odgovori na koliko glasova poslanika računa. Predsednik HDZ je odbacio optužbe o političkoj trgovini.

Središnji odbor HNS podržao je sinoć koaliciju s HDZ, uprkos protivljenu nekih od najistaknutijih članova stranke i poslanika u Saboru.

Premijer Andrej Plenković pokušava da složi novu parlamentarnu većinu pošto se krajem aprila raspala koalicija HDZ-a i Mosta. Tada je iznenada smenio ministre iz Mosta, manjeg koalicionog partnera u vlasti, jer nisu podržali ministra finansija Zdravka Marića, čiji je opoziv zbog situacije oko Agrokora, tražila opozicija, medju njima i NHS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari