Tramp optužio Kongres za loše odnose sa Rusijom 1Foto: Chris Kleponis / POOL

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp optužio je danas Kongres zbog toga što su odnosi sa Rusijom lošiji nego ikada.

Naši odnosi sa Rusijom su na najnižem nivou ikada i veoma su opasni. Za to možete zahvaliti Kongresu, ljudima koji ne mogu da nam obezbede zdravstvenu zaštitu, napisao je Tramp na svom Tviter nalogu, preneo je AP.

Tramp je juče potpisao zakon o novim sankcijama Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji, a posle toga je izjavio da je taj akt suprotan ustavu koji predviđa da je spoljna politika u potpunosti u nadležnosti predsednika države.

Na današnju Trampovu poruku prvi je reagovao republikanski senator iz Pensilvanije Pat Tumi, koji je rekao da je šokiran činjenicom da je predsednik države optužio Kogres za loše odnose sa Rusijom.

Mnoge njegove kolege smatraju da je za loše odnose dve države kriv isključivo predsednik Rusije Vladimir Putin. Senatorka iz Mejna Suzan Kolins izjavila je da su odnosi takvi kakvi su zbog ponašanja Rusije u Ukrajini i Siriji, kao i zbog mešanja u američke predsedničke izbore, dok je senator iz Severne Karoline Tom Tilis ocenio da su „odnosi loši zato što Rusija radi loše stvari“.

Najoriginalnije objašnjenje dao je senator iz Alabame Ričard Šelbi, koji je izjavio da su odnosi SAD i Rusije počeli da se pogoršavaju posle Oktobarske revolucije 1917. godine i dolaska komunista na vlast.

Ne vidim kakva je tu krivica Kongresa, rekao je Šelbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari