Kriza u EU počela pre tačno deset godina 1Foto: EPA / ATEF SAFADI

Globalna finansijska kriza koja je počela pre deset godina uvela je Evropsku uniju u najtežu recesiju u njenoj šest decenija dugoj istoriji.

Iako kriza nije počela u Evropi, institucije EU i članice morale su da deluju odlučno kako bi umanjile njene efekte i ispravile slabosti Ekonomske i monetarne unije. Sve to je dalo rezultate i danas ekonomija EU raste petu uzastopnu godinu, nezaposlenost je najmanja od 2008, banke su jače, investicije rastu a javne finansije država su u boljem stanju.

Evropska komisija istakla je da, iako razvoj u poslednje vreme ohrabruje, još dosta toga treba uraditi da bi se prevazišle posledice godina krize, kao i da je poptpuno spremna da ispuni evropske planove oko radnih mesta, rada i socijalne pravde.

Pre tačno deset godina, 9. avgusta 2007, BNP Pariba (Paribas) je prva od vodećih banaka u Evropi  priznala probleme zbog svoje izloženosti tržištu rizičnih hipotekarnih kredita u SAD, navela je u saopštenju od 9. avgusta Evropska komisija.

U godinama koje su sledile ono što je na početku bila finansijska kriza pretvorilo se u banakarsku i dužničku krizu i nepovoljno je uticalo na realni sektor ekonomije. EU je ušla u najtežu krizu u svojoj istoriji koja je nanela velike štete građanima, kompanijama i ekonomijama članica.

Instituticije EU i članice morale su u godinama koje slede da donose teške odluke kako bi zauzdali krizu, očuvali integritet evra i izbegli još teže posledice.

EU je radila na regulaciji finansijskog sektora i unapređenju ekonomske uprave, uspostavljanju zaštite finansija u zoni evra, jačanju javnih finansija članica, podsticanju investicija i strukturnih reformi, povećanju mogućnosti finansijskih institucija za borbu protiv budućih kriza itd.

Zahvaljujući svim tim merama, EMU je znatno unapređena a stanje evropske ekonomije, posebno ekonomije zone evra, ponovo je dobro.

Oporavak evropske ekonomije je održiv a nezaposlenost pada, broj članica zone evra povećan je sa 12 na 19 i evro je danas druga po značaju valuta u svetu, navela je Komisija.

Kako se dodaje, od osam članica koje su dobile finansijsku pomoć, u programu je još samo Grčka i to do sredine 2018. Takođe su sada samo tri članice pod tzv. procedurom zbog prevelikog deficita prema 24 zemlje usred krize.

Potpredsednik Komisije odgovoran za evro i socijalni dijalog Valdis Dombrovskis ocenio je da se zahvaljujući odlučnom političkom odgovoru na krizu ekonomija EU snažno oporavlja a EMU je jača nego ikada.

„Moramo da nadogradimo taj napredak, kompletiramo finansijsku uniju, reformišemo naše ekonomije kako bi podstakli konvergenciju, inkluziju i otpornost, i očuvamo održive javne finansije“, rekao je Dombrovskis.

Evropski komesar zadužen za ekonomske poslove, takse i carine Pjer Moskovici istakao je da se deset godna od početka krize oporavak evropske ekonomije učvrstio i prošrio i da EU mora da iskoristi taj pozitivan trenutak da završi reformu EMU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari