I kanadski diplomata žrtva "akustičnog napada"? 1Foto: EPA/ Enrique de la Osa / POOL

Ministarstvo spoljnih poslova Kanade sprovodi istragu nakon što je najmanje jedan kanadski diplomata na Kubi dobio medicinsku pomoć zbog glavobolja i gubitka sluha.

Bi-Bi-Si podseća da je takva inicijativa usledila dan nakon što su Sjedinjene Države saopštile da su se njihove diplomate u Havani požalile na čudne simptome. Izveštaji ukazuju, pišu agencije, da su predstavnici diplomatskih misija bili izloženi skrivenim soničnim uređajima, koji izazivaju gubitak sluha.

Iako Havana negira takve tvrdnje, SAD su u znak odmazde proterale dvoje kubanskih diplomata iz Vašingtona. „Kuba nije nikada niti bi ikada dozvolila da se kubanska teritorija koristi za bilo kakva delovanja protiv akreditovanih diplomata ili njihovih porodica“, saopštilo je kubansko ministarstvo spoljnih poslova. Iako američki zvaničnici nisu direktno optužili kubansku vladu, piše Bi-Bi-Si, portparolka Stejt departmenta Heder Nauer je rekla da ona ima „odgovornost“ da štiti diplomate SAD.

Ministarstvo spoljnih poslova Kanade je saopštilo da Vlada sa američkim i kubanskim zvaničnicima radi na tome da se utvrdi šta se dogodilo. „Svesni smo neuobičajenih simptoma koje imaju članovi kanadskog i američkog diplomatskog osoblja i njihove porodice u Havani. Vlada aktivno radi na utvrđivanju uzročnika simptoma, a sarađuje i sa američkim i kubanskim vlastima. U ovom trenutku nemamo razloga da verujemo da bi mogli da budu pogođeni kanadski turisti i drugi posetioci“, rekla je portparolka kanadskog ministarstva.

AP je pisao da je u istrazi SAD utvrđeno da bi gubitak sluha američkih diplomata mogao da se poveže sa soničnim uređajima koji emituju nečujne talase koji mogu da izazovu gluvoću. Američki zvaničnici, koji su zahtevali anonimnost, rekli su da je u istrazi utvrđeno da su uređaji postavljani u domovima diplomata ili ispred njih. Istražitelji takođe razmatraju mogućnost da iza incidenta stoji neka treća zemlja, kao što je Rusija, izjavili su za AP zvaničnici bliski istrazi.

Oko petoro američkih diplomata, uključujući supruge neke od njih, žali se na glavobolje i gubitak sluha, ali među pogođenima nema dece, izjavili su zvaničnici SAD. Nauer je rekla da je diplomatsko osoblje počelo da se žali na simptome krajem prošle godine. Ona je dodala da iako nisu životno ugroženi, izvestan broj njih se vratio kući u SAD.

Vašington i Havana su obnovile odnose 2015, nakon pedesetogodišnjeg neprijateljstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari