SAD: Bez dokaza o ruskom mešanju u Trampovu kampanju 1Foto: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL / POOL MANDATORY CREDIT

Lideri senatskog obaveštajnog odbora saopštili su u sredu da nisu utvrdili, otprilike za devet meseci njihove istrage, da li je Rusija koordinirala kampanju sa Trampom da bi uticala na predsedničke izbore 2016. godine, piše AP.

„Pitanje dogovora je i dalje otvoreno“, rekao je predsednik republikanskog komiteta, senator Ričard Bur, koji je zajedno sa demokratom Mark Varnerom dostavio rezultate o kongresnoj istrazi koja je lansirana istog meseca kada je i predsednik Donald Trump inaugurisan.

Ispitano je više od 100 svedoka uključujući bivšeg predsednika Trampove kampanje Pola Manaforta i Trampovog zeta Jareda Kušnera i pregledano je više od 100.000 stranica dokumenata, rekao je Bur.

Međutim, komisija još uvek nije ispitala mnoge svedoke vezane za Trumpovu kampanju i sastanak u junu 2016. godine, koji su Kushner, Manafort i sin predsednika Donald Trump mlađi . održali s Rusima. Komitet želi da intervjuiše Trumpa mlađeg. i sve ostale koji su uključeni u taj sastanak, rekao je Burr.

Zakonodavci su rekli da iako nisu došli do zaključka o tome da li se kampanja spovezana sa Kremljom pitanje je takođe u srcu odvojene krivične istrage od strane specijalnog advokata Roberta Muellera njihova istraga nije ostavila sumnje u pogledu ruskog nastojanja da se meša u američku politiku.

„Ruska obaveštajna služba je odlučna, pametna i preporučujem da svaka kampanja i svaki izabrani zvaničnik ovo ozbiljno shvata“, rekao je Burr.

Vorner je kasnije dodao da je postojao „širok konsenzus“ da su Rusi hakovali političke dosijee i da ih strateški iskoriste sa ciljem da utiču na izbore. On je rekao da su ruski hakeri testirali i ranjivost izbornih sistema u 21 državi, mada nema dokaza da su glasačke evidencije izmenjene.

Jedan od svedoka zakonodavaca kaže da nisu mogli da ispitaju je Kristofer Stel, bivši britanski špijun za koga se vjeruje da je sastavio dosije optužbi o Trumpovim vezama sa Rusijom. Komitet „je udario zid“ u svojim zahtevima da intervjuiše Stila jer nije prihvatio nijednu od ponuda.

„Komitet ne može stvarno da odluči o kredibilitetu dosijea bez razumevanja stvari poput onoga ko je platio, ko su ti izvori i podizvori?“ Rekao je Bur.

Konferencija za novinare u sredu je bila nastojanja komisije da izloži nešto od onoga što je pronađeno do sredine izbornog perioda 2018. godine.

Panel Senata takođe je bio usredsređen na ruske napore da emituje poruke na društvenim medijima na Tvitter-u i Facebook-u, i ispituje više od 3.000 poruka vezanih za Rusiju koje je Facebook preneo Kongresu ove sedmice. Bur je rekao da ne namerava objaviti te poruke.

Facebook je rekao da su se oglasi fokusirali na razdorne društvene i političke poruke, uključujući LGBT pitanja, imigraciju i prava na posedovanje oružja i videlo ih je oko 10 miliona ljudi pre i posle izbora 2016. godine.

Panel Senata, zajedno sa Komitetom za obavještajne poslove, pozvao je Facebook, Tvitter i Google da svedoče na saslušanju sledećeg meseca. Facebook je u sredu rekao da je prihvatio pozive oba odbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari